La Vanguardia (Català-1ª edició)

La guerra i l’aturada dels camions frenen el ritme de creació d’ocupació

Al març es disparen els contractes indefinits, fins a superar un 30%

-

podria incloure’s el possible embargamen­t energètic, o ampliar els bancs apartats del sistema de missatgeri­a bancari Swift.

Tots els ulls estan posats sobre Berlín. Alemanya és un dels països més dependents de les energies fòssils russes, i tem l’efecte que puguin tenir entre la població, tot i que és entre els seus plans reduir dràsticame­nt les importacio­ns de carbó ja per a aquest any.

Hi podria haver una porta entreobert­a a les discussion­s. El ministre alemany de Finances, Christian Lindner, va assegurar ahir que “en aquest moment no és possible tallar els subministr­aments de gas. Necessitem una mica de temps, així que hem de diferencia­r entre petroli, carbó i gas”, quan va arribar a la reunió de l’Eurogrup. Malgrat que es va negar a “especular” sobre si seria possible un embargamen­t només del petroli o del gas, sí que va subratllar que prescindir del gas “perjudicar­ia més” el club comunitari que Moscou.

Però les sancions es decideixen per unanimitat, i les mirades també es dirigeixen cap a Budapest. Amb la seva victòria aclaparado­ra en les eleccions de diumenge, Viktor Orbán —que les institucio­ns europees no han felicitat oficialmen­t, tot i que sí que el va felicitar Vladímir Putin— pot continuar bloquejant les mesures contra l’energia. Ho va deixar clar fa unes setmanes, i ara validat per les urnes pot mantenir la seva negativa, per la seva altíssima dependènci­a de l’energia de Moscou, superior a un 90%.

Per la seva part, Itàlia, que també és molt dependent de Rússia, i que les últimes setmanes s’havia mostrat reticent a aprovar sancions contra les energies fòssils, no bloquejarà unes sancions que impliquin un embargamen­t de petroli. Així ho va assegurar ahir el ministre d’Exteriors, Luigi Di Maio, a l’agència de notícies ANSA. ●

Percentatg­e de contractes fixos sobre el total. Març de cada any

2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021

FONTS:

“En aquest moment no és possible tallar el gas, necessitem temps”, diu el ministre alemany Christian Lindner

Contractes indefinits

Atur

Març de cada any En milions de persones

2018 2019

Les dades d’ocupació conegudes ahir porten a dues conclusion­s. Una és que la guerra dispara la inflació, frena l’economia i també impacta, però menys, el mercat laboral. Hi ha un fre en el ritme de creació d’ocupació durant el mes de març. La segona observació és l’augment espectacul­ar dels contractes indefinits, que han superat un 30% del total de registrats durant el mes passat. La reforma laboral està donant fruits.

D’entrada, s’observa al març una reducció de l’atur i un augment de les afiliacion­s a la Seguretat Social, però en els dos casos, inferiors a les esperades. Són els efectes de la guerra i molt en particular, de l’aturada de transporti­stes a meitat de mes. Al març, l’atur registrat es va reduir en 2.921 persones respecte al mes anterior, cosa que suposa una de les reduccions més modestes en un mes de març. Com a referència es pot contrastar amb la disminució de 44.000 atu

2020 2021 2022

En milions de persones

2020 M AM

Afiliats a la Seguretat Social

rats, que és la mitjana al març en el període 2014-2019.

Examinant l’afiliació a la Seguretat Social, el procés és semblant. Va sumar 140.232 afiliats al març fins a arribar a un total de 19.834.000, cosa que suposa la dada més alta de la sèrie històrica. En termes desestacio­nalitzats, és a dir, ajustant-ho a l’efecte calendari, són 24.000 afiliats més al març fins a arribar a un total de 19.958.479. Suposen 11 mesos seguits de creixement.

Tot i això, es queda per sota del pronòstic que va fer el ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, a meitat de mes, quan va dir que esperava arribar a 30.000 afiliats nous. No va comptar amb la vaga de transporti­stes, que va provocar alts i baixos en la creació d’ocupació al llarg del mes. A una bona arrencada d’afiliacion­s la va seguir una caiguda del ritme de creixement la tercera setmana per recuperar-se a la recta final.

“L’ocupació ja no creix al mateix ritme que l’últim semestre de l’any passat. Ja es va veure al febrer, que es desacceler­a”, diu Marías Jesús Fer

J

J

A

SOND 2021 G FMAM nández de Funcas. Respecte a la reducció de 2.921 aturats, la veu de mínims. “És una reducció molt fluixa, si la passem a termes desestacio­nalitzats és fins i tot un increment”, afegeix María Jesús Fernández.

Respecte a la contractac­ió, d’un total de 1.671.841 contractes registrats al març, 513.677 són de caràcter indefinit, cosa que suposa el rècord de qualsevol mes en la sèrie històrica. Un 30,7% que duplica el percentatg­e dels firmats el març del 2021 i encara més els d’anys anteriors. Pot servir com a referència que, entre el 2012 i el 2020, els indefinits al març es van situar entre un 10 i un 12% dels contractes totals.

Si s’examina el trimestre, s’observa un creixement constant d’aquest tipus de

J

J

A

SON 2022 DG F

M contractes. Venim d’un desembre del 2021, amb un 10,3% d’indefinits, que van saltar a un 15% al gener, a un 21,9% al febrer i ara el març a un 30,7%.

“És una dada espectacul­ar”, va dir el secretari d’Estat d’Ocupació, Joaquín Pérez Rey, que va afegir que “s’ha instal·lat una cultura de flexibilit­at interna... S’ha entès que hi ha vies alternativ­es als acomiadame­nts”.

Sumant el primer trimestre de l’any, la contractac­ió indefinida acumulada supera el milió de contractes, cosa que suposa un 130% més que en el mateix període de l’any anterior.

“L’augment de la contractac­ió indefinida indica que la reforma laboral està funcionant en aquest aspecte, que la regulació de la dualitat laboral està ben encaminada”, indica l’economista Marcel Jansen, de Fedea, que afegeix que vist com les empreses s’han anticipat fins i tot a la normativa, caldrà observar si els propers mesos, a mitjà termini, el flux cap als contractes indefinits es manté o va sent inferior. ●

El mes passat l’atur es va reduir en 2.921 persones, molt menys que les baixades al març d’altres anys

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain