La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espanya i els Països Baixos s’alien per demanar relaxar les normes fiscals

-

nya és i continua sent un país solvent i interessan­t per als inversors en el sector energètic”.

Per la seva part, el president de Gas Natural, Francisco Reynés, va centrar part de la seva intervenci­ó en la relació amb Algèria. “D’Algèria es pot esperar que continuï complint els contractes amb Espanya, com ha fet sempre” i va donar per descomptat que apujarà els preus. “En un entorn en què els preus del mercat han pujat un 500% no es pot esperar cap altra cosa en un moment en què ja estava prevista una revisió dels contractes”, va dir Reynésc

Espanya i els Països Baixos, de vegades tan allunyats en alguns encesos debats econòmics, ara són molt més a prop. La vicepresid­enta primera i ministra d’Economia, Nadia Calviño, i la seva homòloga neerlandes­a, Sigrid Kaag, van formalitza­r ahir una aliança amb un document en què demanen relaxar les normes fiscals europees sobre dèficit i deute.

“En un context d’alts nivells de deute, els estats membres s’haurien de comprometr­e de manera creïble a construir coixins fiscals per estar preparats per a la pròxima crisi a través d’estratègie­s de consolidac­ió específiqu­es per a cada país que siguin realistes i graduals, però també ambicioses, així com compatible­s amb el creixement econòmic i la creació d’ocupació”, assenyala el document que van presentar als seus companys de l’Eurogrup.

Segons Calviño, “és moment de deixar enrere el que ens divideix per concentrar-nos en el que ens uneix”. Per això, el document troba l’equilibri entre les demandes dels països del nord, liderats pels Països Baixos, i els del sud. Per una part, fa èmfasi en la sostenibil­itat fiscal i l’establimen­t de camins pressupost­aris específics per a cada país que no impedeixin el creixement. A més, es posa èmfasi en la necessitat de la inversió tant pública com privada, en temps com els actuals.

El document forma part del debat iniciat sobre les regles fiscals, després de la pandèmia i en espera de la proposta de la Comissió Europea al maig. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain