La Vanguardia (Català-1ª edició)

Musk es converteix en el primer accionista de Twitter

L’empresari revela que té un 9,2% dels títols

- F ANCESC PEI ÓN

Una vegada més, el magnat Elon Musk juga a la badada.

“Ja que Twitter serveix de plaça pública de facto, no adherir-se al principi de la llibertat d’expressió soscava fonamental­ment la democràcia”, va tuitejar la setmana anterior. “La llibertat d’expressió és essencial per al funcioname­nt de la democràcia. Creus que Twitter sufraga aquest principi amb rigor?, va prosseguir en la seva crítica, preguntant als seus 80 milions de seguidors. “Que s’ha de fer?”, va recalcar.

La resposta va arribar aquest dilluns. Musk, fundador de Tesla, va revelar que ha adquirit un 9,2% de les accions de la plataforma dels micromissa­tges. Aquest sorprenent moviment va propiciar que els títols de Twitter arribessin a pujar un 28% al parquet borsari de Nova York.

En un document que va lliurar a la Comissió del Mercat de Valors dels Estats Units (SEC), el multimilio­nari va reconèixer que té 73,5 milions d’accions de la companyia.

Això el converteix no només en l’usuari més famós, sinó que a més és l’accionista més gran. Més fins i tot que el cofundador i exdirector executiu, Jack Dorsey, així com de Vanguard Group, fins ara el màxim tenidor de títols.

Les seves accions tenen un valor que ascendeix a 2.900 milions de dòlars, segons el preu de tancament de divendres.

L’aposta passiva de Musk pot ser només el principi d’una operació de més recorregut, van coincidir els analistes. En lloc de posar en marxa una plataforma alternativ­a, com de vegades ha assegurat plantejar-se, la seva opció apunta més a controlar Twitter.

El que és considerat l’empresari més ric del món provaria de tenir una actitud activa i exercir un paper de propietari més agressiu, van recalcar. Als seus seguidors també els havia plantejat: “Es necessita una nova plataforma?”. Va fer l’aclariment que les conseqüènc­ies de l’enquesta serien importants. “Voteu amb compte”, va requerir en aquell moment, sense que encara es conegués la seva participac­ió real a la xarxa social.

Després que l’expresiden­t Donald Trump fos vetat per difondre falsedats sobre les eleccions del novembre del 2020 i posar en perill l’estabilita­t política dels Estats Units després de l’intent de cop d’Estat el 6 de gener del 2021, Musk va criticar aquest veto que va fer que ell passés a ocupar el tron de l’usuari més influent.

El 2018 va assolir un acord judicial per la denúncia de la SEC i va haver de pagar 20 milions de sanció perquè va tuitejar que privatitza­ria Tesla amb un preu de 420 dòlars per acció. Després va respondre a la denúncia del regulador borsari que tot era una broma i que va triar la xifra de 420 dòlars “pel significat que té en la cultura de la marihuana”. La seva broma va provocar que les accions de Tesla es disparessi­n, però va haver de deixar la presidènci­a de la junta. ●

El fundador de Tesla fa pública l’adquisició després de criticar la xarxa per falta de llibertat d’expressió

 ?? FARI ZOERI N CIH/ICU ?? Musk havia amenaçat de crear una xarxa alternativ­a a Twitter
FARI ZOERI N CIH/ICU Musk havia amenaçat de crear una xarxa alternativ­a a Twitter

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain