La Vanguardia (Català-1ª edició)

Putin ha perdut... o no

- Jordi Juan Director

Cada dia que passa, la derrota de Vladímir Putin és més clamorosa. Derrota militar, perquè no aconseguei­x doblegar Ucraïna, que fins i tot es permet el luxe de recuperar terreny envaït. Derrota econòmica, perquè les sancions d’Occident estan empobrint Rússia amb unes conseqüènc­ies dramàtique­s per a la població russa que encara no es poden ni imaginar. Derrota moral, quan es van descobrint els crims de guerra que s’estan cometent en la invasió i que desperten la repulsa i l’estremimen­t general de l’opinió pública.

Aquesta lectura que acabem de descriure de l’actuació de Putin no deixa de ser parcial. És la nostra opinió. Generalitz­ada segurament a Occident, però el que és preocupant és que a Rússia fins a un 75% dels ciutadans donen suport al seu president, segons les enquestes oficials. O a Turquia resulta que fins a un 33% dels ciutadans opinen que el que està passant a Ucraïna no és culpa de Putin. O també podem destacar el comportame­nt electoral a Hongria, on la majoria de la població acaba d’escollir per majoria absoluta Viktor Orbán, amb unes simpaties evidents cap al president rus.

Encara és difícil preveure com serà el final d’aquesta tràgica guerra, però, per bé que des d’aquest racó d’Europa ens sembla clar que Putin no serà al bàndol vencedor, no tinguin cap dubte que es faran lectures molt diferents d’aquesta guerra. A Rússia, per exemple, es van desencaden­ar protestes contra el Govern quan es va saber que es podia arribar a un alto el foc i una retirada de les tropes d’Ucraïna. Per molts patriotes russos, això suposava tota una claudicaci­ó.

Els cadàvers amuntegats de la ciutat de Butxa, que avui visita com a testimoni directe el nostre enviat especial Joaquín Luna, ni tan sols seran inclosos als butlletins de diferents canals de televisió ientotcas,sihosón,s’interpreta­rancomapro­ducted’unmuntatge publicitar­i dels ucraïnesos. Hi ha moltes veritats i gent disposada a conèixer només la veritat que li interessa. Per això, malgrat les sensacions que puguem tenir a Occident, seria un error pensar que Putin està afeblit i amb ganes de segellar la pau amb Ucraïna. La interpreta­ció que fem d’aquesta guerra és la nostra. Putin continua tenint la seva.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain