La Vanguardia (Català-1ª edició)

Troben en una fossa prop de Kíiv una alcaldessa i tota la seva família

Olga Sukhenko, el seu marit i el seu fill van ser segrestats per les forces russes

-

A mesura que passen els dies després de la retirada de les tropes de Moscou de pobles i ciutats pròxims a Kíiv surten a la llum les atrocitats contra els civils comeses presumptam­ent durant el temps que van estar ocupats. La matança de Butxa, on aquest cap de setmana s’han trobat desenes de cadàvers de civils en ple carrer i en fosses comunes, és, de moment, l’exemple més esborronad­or. Però la barbàrie també ha marcat altres localitats dels voltants, com Motijin, a 30 quilòmetre­s al sud i 40 quilòmetre­s a l’oest de la capital ucraïnesa.

Els cossos de l’alcaldessa d’aquesta petita població, del seu marit, del seu fill i d’un home no identifica­t van ser descoberts en una fossa excavada sota una pineda a prop de casa de la família. La policia en va mostrar ahir els cadàvers, mig enterrats, als periodiste­s internacio­nals. El cos inert d’un altre home va ser trobat en un petit pou del jardí. Totes cinc persones tenien les mans lligades a l’esquena.

L’alcaldessa, Olga Sukhenko, de 50 anys, el seu marit i el seu fill van ser segrestats per les forces russes el 24 de març, segons ha explicat la policia a les agències de notícies internacio­nals. El matrimoni s’havia negat a col·laborar amb els soldats russos, d’acord amb el testimoni de veïns del poble recollit per l’agència FrancePres­se.

L’Ihor, un resident local que va dir que és parent de la família i no va donar el cognom, va dir a Reuters: “No sé per què els van matar. Eren per

Els veïns de Motijin afirmen que el matrimoni s’havia negat a col·laborar amb els russos

sones pacífiques i amables”.

Des que va començar la invasió, que el Kremlin qualifica d’“operació militar especial”, el 24 de febrer, les tropes russes han segrestat altres alcaldes ucraïnesos a mesura que han pres el control de les ciutats. L’11 de març l’alcalde de Melitópol, al sud del país, va ser arrestat per força pels soldats russos i alliberat uns dies després a canvi de presoners russos.

Les tropes russes mantenen com a ostatges onze líders del govern local ucraïnès als territoris ocupats, va dir dilluns la vice primera ministra ucraïnesa, Irina Veresxuk.

Volodímir Zelenski ha utilitzat el terme “genocidi” diverses vegades des que va començar la guerra, i ha denunciat el que qualifica d’un intent d’eliminar la nació per part de Vladímir Putin, que ha qüestionat la història d’Ucraïna com a país i la seva independèn­cia de Rússia. Moscou rebutja les acusacions de crims de guerra i afirma que la seva “operació militar especial” té com a objectius desmilitar­itzar i “desnazific­ar” el país.

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenber­g, va dir dilluns que assassinar civils és un “crim de guerra” i va demanar que tots els responsabl­es de les matances als voltants de Kíiv siguin portats davant la justícia.

Els últims dies els soldats russos s’han retirat de la regió de Kíiv i el nord del país per concentrar els esforços militars a l’est d’Ucraïna. Deixen un rastre de destrucció i mort. ●

Hongria –país que absorbeix una gran quantitat de fons– podria quedar-se sense els abundants ajuts agrícoles, els fons de cohesió o, fins i tot, els fons de recuperaci­ó, més de 20.000 milions d’euros.

Feia mesos que l’Eurocambra insistia que s’activés el mecanisme de condiciona­litat en països com Polònia i Hongria, i va aplaudir amb vehemència Von der Leyen quan va fer l’anunci. De fet, el Parlament Europeu va denunciar l’Executiu comunitari davant la justícia europea a l’octubre per no haver posat en marxa el procedimen­t.

Però l’Executiu comunitari va preferir esperar als comicis i evitar el que es podria haver interpreta­t com una interferèn­cia. Més encara quan Orbán en el seu discurs de victòria va assenyalar les institucio­ns europees, en concret “els buròcrates de Brussel·les”, com els seus rivals. Després de l’anunci de Von der Leyen, el Govern hongarès va interpreta­r que es tracta d’un càstig. “Que Brussel·les no castigui els votants hongaresos per no haver expressat una opinió que fos del seu grat a les eleccions”, va dir el ministre de Governació, Gergely Gulyás, en declaracio­ns a l’agència hongaresa MTI ahir.

La incomodita­t amb Orbán a la UE és notòria. Dilluns va rebre la felicitaci­ó de Vladímir Putin. I aquell mateix dia va tornar a carregar contra Volodímir Zelenski, el president ucraïnès. Tot i això, Hongria és a la Unió Europea i l’OTAN.

El mecanisme de condiciona­litat és ara una batalla més en el pols Brussel·les-Budapest. El seu naixement ja va ser polèmic: impulsat pel Parlament Europeu, es va acabar aprovant després d’unes negociacio­ns in extremis en què Hongria i Polònia el van bloquejar durant setmanes, perquè considerav­en que era una mesura discrimina­tòria. ●

La decisió es comunica només just després que Viktor Orbán guanyés les eleccions

El Govern hongarès demana que no es castigui “els hongaresos per no haver votat el que vol Brussel·les”

 ?? EFREM LUKATSKY / AP ?? Un grup de periodiste­s fotografia la fossa on s’ha trobat l’alcaldessa i la seva família
EFREM LUKATSKY / AP Un grup de periodiste­s fotografia la fossa on s’ha trobat l’alcaldessa i la seva família

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain