La Vanguardia (Català-1ª edició)

Brussel·les es prepara per congelar els fons europeus a Hongria

La Comissió utilitza per primera vegada aquest mecanisme contra un país membre

- Brussel·les. Servei especial

Només 48 hores després que Viktor Orbán guanyés les eleccions amb una victòria aclaparado­ra a Hongria, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va anunciar ahir que, per primera vegada, s’activarà el procés que ha de permetre la congelació dels fons europeus per l’incomplime­nt de l’Estat de dret al país.

El mecanisme de condiciona­litat, que va entrar en vigor a començamen­ts del 2021, permet que es paralitzin els fons comunitari­s si es comprova que hi ha una violació dels principis de l’Estat de dret. Von der Leyen va explicar davant el Parlament Europeu que, després de la sentència de la justícia europea que avalava el nou mecanisme, es va estudiar el cas d’Hongria.

Després de la tramesa d’una carta en què Brussel·les mostrava la seva preocupaci­ó, van rebre una resposta del Govern hongarès, que no va convèncer la Comissió Europea. Ara l’Executiu comunitari ha decidit fer un següent pas: “Enviar una notificaci­ó formal per iniciar el mecanisme de condiciona­litat”, va assenyalar l’alemanya.

El procés que s’inicia ara, encara que pot durar mesos, envia un missatge dur: no hi ha diners si no es compleixen les normes i principis bàsics de la Unió. A l’Executiu comunitari li preocupa especialme­nt la corrupció, va admetre Von der Leyen. Per aquest mateix motiu la Comissió té obert un altre procedimen­t, el de l’article 7 del Tractat, que en última instància podria deixar sense vot en les decisions del Consell el Govern hongarès. Però, en aquest últim cas, la unanimitat sí que és necessària, i fins ara Budapest sempre ha tingut el suport de socis com Polònia.

Si el procés tira endavant,

 ?? LUIS LIDÓN / EFE ?? Viktor Orbán després de votar diumenge
LUIS LIDÓN / EFE Viktor Orbán després de votar diumenge

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain