La Vanguardia (Català-1ª edició)

Itàlia expulsa 30 diplomàtic­s russos després de la matança de Butxa

-

Itàlia també expulsarà 30 diplomàtic­s russos després de l’atroç matança de civils a la ciutat de Butxa, al nord de Kíiv. Ho va anunciar ahir el ministre d’Exteriors, Luigi Di Maio, que va justificar la decisió adduint motius de “seguretat nacional” en el context de la crisi derivada de la “injustific­ada agressió a Ucraïna”. “Els crims de guerra han de ser castigats. El president Vladímir Putin, les autoritats i l’exèrcit rus hauran de respondre de les seves accions”, va avisar el primer ministre, Mario Draghi, a Torí.

Roma segueix així altres països europeus, com França i Alemanya, que han decidit expulsar desenes de diplomàtic­s russos com a càstig per la matança a Butxa. A més d’Espanya, també Romania, Dinamarca, Suècia, Eslovènia i Estònia es van unir a aquesta mesura dimarts. En total, gairebé 200 diplomàtic­s russos han estat expulsats d’Europa en només 48 hores.

A Itàlia, el Ministeri d’Exteriors va convocar al matí l’ambaixador rus, Serguei Razov, per notificar-li la decisió de declarar aquestes 30 “persones non grates”. En la redacció de la llista hi han treballat els aparells de seguretat, a més d’Exteriors, en coordinaci­ó amb París i Berlín. Les persones elegides són considerad­es membres dels serveis secrets del Kremlin o almenys subjectes que posen en risc la seguretat nacional italiana. Des de Moscou van qualificar la decisió d’“immotivada” i el Ministeri d’Exteriors va avisar Roma que Rússia donarà “una resposta adequada”. Tampoc no va agradar a la ultradreta­na Lliga: fonts del partit de Matteo Salvini, un antic admirador de Putin, van dir que la pau s’ha d’aconseguir amb “diàleg i diplomàcia”. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain