La Vanguardia (Català-1ª edició)

Soldats de l’exèrcit de Mali i mercenaris estrangers assassinen 300 civils

-

“Jo era un dels 200 homes detinguts sota un sol abrasador durant tres dies. Cap a les onze del matí del dilluns [28 de març], quatre soldats blancs i un de malià van ordenar a nou homes que s’aixequessi­n. ‘Tu, aixeca’t! Tu, aixeca’t!’, van cridar. Els van ordenar que caminessin uns quants metres i llavors, pam, pam, pam!”.

En plena commoció per la matança de Butxa, a Ucraïna, Human Rights Watch va denunciar ahir dimarts “la pitjor atrocitat reportada a Mali en més d’una dècada de conflicte”. Segons l’organitzac­ió de drets humans, soldats malians i un centenar de mercenaris estrangers identifica­ts per diversos testimonis com a russos –el grup paramilita­r Wagner, blanquejat com a empresa de seguretat privada des de Moscou– van executar sumàriamen­t al voltant de 300 homes civils, alguns de sospitosos de ser gihadistes, a la ciutat de Moura, al centre de Mali, a finals de març. A finals de l’any passat, el govern de transició maliana va admetre la presència al país d’“instructor­s russos” com a part d’un acord bilateral de seguretat amb Rússia.

Segons els testimonis, diversos helicòpter­s i paracaigud­istes van irrompre al mercat de Moura, una ciutat de 10.000 habitants a prop de Djenné, on, segons els serveis d’intel·ligència malians, s’havia organitzat una reunió de diverses katibas (batallons) gihadistes. Després d’un intercanvi de trets amb milicians, els soldats malians, avalats per un centenar de paramilita­rs estrangers, van controlar la població i van iniciar una onada de detencions en massa.

Una trentena de testimonis recopilats per HRW denuncien que els militars van detenir centenars de persones durant més de tres dies i en van executar algunes a sang freda. La majoria dels morts són de les ètnies fulani o peul, associats amb alguns grups gihadistes a la zona. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain