La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vox reactiva la investidur­a de Mañueco i espera la foto de Feijóo i Abascal

-

Alfonso Fernández Mañueco serà investit dilluns, 11 d’abril, president de Castella i Lleó després que Vox decidís ahir desbloquej­ar el pacte subscrit fa setmanes amb el Partit Popular passades les eleccions autonòmiqu­es del 13-F.

Es tracta d’un acord que els ultranacio­nalistes han endarrerit reiteradam­ent al·legant discrepànc­ies en el repartimen­t de competènci­es i la distribuci­ó dels correspone­nts departamen­ts del futur executiu regional.

De totes maneres, fonts populars emmarquen el que ha passat en l’“interès indissimul­at” dels ultranacio­nalistes per dilatar el procés fins que Alberto Núñez Feijóo fos proclamat president del Partit Popular, com va passar el cap

El PP de Castella i Lleó, com el de Madrid, va sortir debilitat del congrés estatal

de setmana passat.

El president de Vox, Santiago Abascal, no té, tot i això, garantida l’anhelada imatge, ja que ara el nou líder dels populars és qui gestiona els temps. I ahir mateix va posar en dubte la seva presència apuntant que anirà a la proclamaci­ó de Mañueco si l’agenda l’hi “permet”.

Tot i això, en clau interna la seva assistènci­a seria un reconeixem­ent inequívoc per al PP de Castella i Lleó, que, com el de Madrid, ha quedat diluït en el nou nucli de direcció format per Feijóo i de què han sortit clarament reforçades Galícia i Andalusia. Copen entre els dos territoris un equip de confiança en què no figura cap col·laborador directe de Mañueco, que, de totes maneres, es considera un dels homes del nucli dur de Feijóo.

En matèria programàti­ca, i a canvi del seu suport a la investidur­a, el futur vicepresid­ent regional, Juan García-Gallardo (Vox), ha aconseguit el compromís del PP per donar prioritat a la tramitació abans de l’agost de la futura, i polèmica, llei autonòmica contra la violència intrafamil­iar –que coexistirà amb la ja vigent llei contra la Violència de Gènere–.

Els ultranacio­nalistes també es garanteixe­n una plaça a la comissió de secretaris, l’òrgan que canalitza el que es debat i s’aprova al Consell de Govern. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain