La Vanguardia (Català-1ª edició)

La batalla per la veritat

- Màrius Carol

La veritat existeix i les mentides s’inventen. Tanmateix, els polítics populistes han intentat fer-nos creure que les falsedats són més atractives i que la veritat resulta enganyosa. Però la veritat cal perseguir-la. Manuel Vicent va escriure que el que busca la veritat corre el risc de trobar-la. I és que, de vegades, la veritat no és com ens agradaria, sense que això li tregui autenticit­at.

Aviat farà 50 anys que el diari The Washington Post va començar a investigar un robatori a les oficines del Comitè Nacional Demòcrata, al complex Watergate: el que semblava un assumpte menor es va convertir en un escàndol polític que culminaria amb la dimissió de Richard Nixon. El president havia mentit als nord-americans i la seva mentida el va portar a la ruïna. En contrapart­ida, el Post va publicar el 2020 que

Donald Trump havia fet 15.413 afirmacion­s falses o enganyoses durant el seu mandat (14,6 de mitjana per dia) i va estar a punt de repetir quatre anys més. Malgrat això, no és cert que la veritat hagi perdut prestigi, el que ha perdut són defensors. Però ja ho va advertir Bertolt Brecht en un altre moment tempestuós de la història: quan la veritat sigui massa feble per defensar-se, haurem de passar a l’atac. I això és el que intenta la premsa de qualitat, no sense problemes, en un món on les xarxes socials li disputen el monopoli de la veritat, sovint amb interessos inconfessa­bles.

En aquest context, caldrà celebrar que s’anunciï una sèrie titulada Gaslit, que revisita el cas Watergate des del punt de vista dels personatge­s oblidats de l’escàndol. Julia Roberts es posa en la pell de Martha Mitchell, que va ser objecte d’una campanya de desprestig­i des de la Casa Blanca duta a terme, entre d’altres, pel seu marit, el fiscal general John Mitchell, que interpreta Sean Penn.

El Post va guanyar la seva batalla per la veritat, després d’un pols de dos anys amb Nixon. Ben Bradlee, el director del diari en aquells dies, va explicar a les seves memòries que Nixon li havia dit en una ocasió a l’expert en política Len Garment, el seu amic i advocat: “Tu no arribaràs mai lluny en política, no saps mentir”. Gaslit ens recordarà que la veritat és més necessària que mai. ●

La sèrie ‘Gaslit’ recordarà el cas Watergate als 50 anys de l’escàndol

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain