La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden: ajudi’ns a pagar la guerra

- Lluís Amiguet

Les mesures de càstig a Putin per la invasió d’Ucraïna són justes i necessàrie­s... Però per què les hem de pagar els ciutadans de la UE més que els dels Estats Units? Les anàlisis més rigoroses de l’impacte que aquestes mesures de guerra estan tenint en les grans economies evidencien que la dels EUA, en gairebé plena ocupació i en un saludable cicle expansiu, se n’ha ressentit menys que les nostres a la UE.

I també revelen que som els aliats europeus de Washington –i que consti que me n’alegro, de ser-ho– els que estem posant més de les nostres butxaques per suportar-les.

Aquestes mesures contra les atrocitats russes al país germà serien igual de necessàrie­s, però encara més justes, si el cost fos igualment compartit pels ciutadans de la primera potència militar i econòmica del planeta.

Sobretot quan els EUA tenen el combustibl­e assegurat i a bon preu, perquè, gràcies al fracking, tornen a ser, després de la invasió d’Ucraïna, un dels líders mundials en l’extracció de combustibl­es fòssils. La paradoxa és que Joe Biden, que va arribar a la Casa Blanca com a paladí de la transició ecològica, presideix avui el consum de combustibl­es fòssils més gran de la història dels EUA.

Gràcies a ell, les corporacio­ns de perforació s’han disparat a la borsa. I més després de la recent gira de Biden per la UE amb què ha aconseguit un contracte amb Brussel·les que li garanteix la demanda europea en el futur.

Biden ens deu, per tant, als europeus un nou Pla Marshall ara mateix. Una inversió en milers de milions similar a la que va aixecar Europa de les ruïnes de la II Guerra Mundial.

I no és una pensada d’aquest columnista: aquesta mateixa ajuda per a nosaltres la va demanar ahir també en l’esperada carta anual el president de JPMorgan Chase&Co., poc sospitós de russofília, Jamie Dimon: “És urgent un nou Pla Marshall –escriu– per reduir la dependènci­a energètica de la UE de Rússia i invertir en tecnologie­s netes”.

Així que el president Biden ha de liderar el món lliure, però no a costa de la nostra butxaca. Si no ens ajuda, no tindrà dret a queixar-se que guanyin les eleccions Orbán, Le Pen, Salvini, Vox i altres amics de Trump. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain