La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ajustos semafòrics al túnel de Glòries

-

Així doncs, el quid de la qüestió és si la gent que només està disposada a anar a comprar amb cotxe com a mínim cada dos o tres mesos assumeix els canvis en matèria urbanístic­a i de mobilitat o hi renunciara­n. Davant aquesta disjuntiva, un 58% dels enquestats diuen que deixarien de comprar a Barcelona si no hi poguessin anar amb cotxe i un 66% ja diuen que van menys fins a la capital que fa uns quants anys. Els principals aspectes que hi atribueixe­n com a causes són els embussos i els problemes de trànsit, les dificultat­s per accedir-hi en vehicle privat, el temps que tarden a arribar-hi i l’aparcament.

“La mobilitat no pot ser imposada; hi ha un dèficit important de transport públic, i no es pot prohibir el cotxe sense alternativ­es”, va concloure Gabriel Jené quan va presentar els resultats d’un informe que vaticina que es podrien arribar a deixar de facturar entre 2.800 i 3.500 milions d’euros i perdre més de 20.000 llocs de treball si desapareix el comprador metropolit­à, cosa que, de retruc, també afectaria la restauraci­ó, que per cada tres euros gastats en comerços genera un euro.

Més enllà dels aspectes merament locals, hi ha altres motius

Les cues es van repe

● tir per segon dia consecutiu al túnel de Glòries, però van ser una mica més fluides que el primer dia feiner amb els dos sentits de la nova infraestru­ctura oberta, quan hi van passar un total de 35.348 vehicles, uns 7.000 menys dels que hi passaven abans. Els tècnics de Mobilitat de l’Ajuntament van aplicar alguns ajustos en les fases semafòriqu­es d’entrada i sortida del túnel, així com als carrers de l’entorn, per provar de millorar la situació viària en hora punta. Per la seva part, la Guàrdia Urbana va centrar els esforços ahir al matí a evitar que conductors despistats o aprofitats es desviessin pels laterals superiors i col·lapsessin una zona reservada per al transport públic i els veïns. La regidora de Mobilitat, Laia Bonet, va defensar ahir l’obra i l’impacte positiu urbanístic­ament i va reclamar a la Generalita­t “polítiques de país” per facilitar l’accés a Barcelona en transport públic i evitar així el col·lapse viari que hi ha aquests dies.

Bicicleta, patinet.. 0,3%

Barcelona Oberta vaticina pèrdues d’entre 2.800 i 3.500 milions si disminueix el client metropolit­à

Un 58% deixaria d’anar a comprar a Barcelona si no hi pot accedir amb cotxe

Dependènci­a de visitants

Les polítiques de mobilitat i urbanisme són presents entre els motius per no anar a comprar Barcelona

Dues terceres parts dels enquestats compren menys que abans a Barcelona

Deixaríeu d’anar a comprar a Barcelona si no podeu anar-hi amb cotxe?

58%

Baixa

Mitjana 54%

42%

Alta

Molt alta 7,9%

No té distintiu 6,2%

Raons per anar menys a comprar

Embussos i problemes de trànsit 72,7%

Temps que trigo a arribar

Prefereixo anar amb cotxe 26,5%

Faig massa transbords 14,2%

No em sento segur 9,6%

No tinc aquesta opció on visc 6,7%

Altres

12,1%

31,1%

Evolució de les compres a Barcelona

Compren més 2,9%

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain