La Vanguardia (Català-1ª edició)

Despropòsi­t en la compra pública de locals buits

ERC i JxCat denuncien que el Consistori compra locals amb llogaters en el marc d’un programa per activar baixos sense ús

-

Relliscade­s en la compra municipal de locals comercials. Els tinents d’alcalde Jordi Martí i Jaume Collboni van anunciar al desembre l’adquisició per part de l’Ajuntament de Barcelona de 50 locals buits a peu de carrer a fi de facilitar l’obertura de comerços de proximitat. La inversió del programa Amunt persianes és de 16 milions d’euros. Però una quinzena d’aquests locals no són buits. Alguns, si més no, són a peu de carrer. I a més a més bona part dels llogaters denuncien que el fons propietari ja els va informar que els han d’abandonar l’1 de juny.

Som al barri de les Corts, al carrer Doctor Nubiola i Espinós, en una ela molt poc transitada a l’esquena del mercat municipal. Aquí hi ha una assessoria jurídica, un despatx d’arquitecte­s, un centre de bellesa, un negoci de retolació, un club d’aficionats a l’aeromodeli­sme, un taller de reparació de màquines recreative­s... Alguns són aquí des de fa una colla d’anys. “Un fons es va apoderar dels locals poc abans de la pandèmia i ara aprofita un programa municipal per desnonar-nos”, diuen alguns llogaters. “Mentrestan­t, molts dels nostres contractes van acabar i no ens els van voler fer de nou, sinó simplement renovar-nos-los mes a mes”. “Aquesta zona no és bona. No hi passa ningú. Nosaltres anem tirant perquè els nostres clients ens coneixen”. “I no entenem què fa l’Ajuntament: sap que som aquí!”. “Així només aconseguir­à que ens facin fora...”. La propietat respon que està constituïd­a per diferents inversors de la ciutat i que només vendran al Consistori els locals que, arribat el moment de la signatura de les escripture­s, ja estiguin desocupats.

Els regidors d’ERC i JxCat, els principals grups de l’oposició, exigeixen responsabi­litats al govern de l’alcaldessa Ada Colau. El programa Amunt persianes va agafar la forma d’un concurs públic. La idea era que propietari­s de baixos comercials sense llogaters i a peu de carrer presentess­in ofertes de venda al Consistori. Els guanyadors del concurs són els propietari­s dels 50 locals escollits per l’Ajuntament, tots anunciats al desembre pels tinents d’alcalde Jordi Martí i Jaume Collboni. El comú i el socialista van subratllar llavors que la mesura serviria per animar la vida comercial de barri.

Segons el republicà Ernest Maragall “és un nou exemple de gestió incompeten­t que perverteix idees positives, en aquest cas una idea proposada per ERC”. La formació subratlla que la compra d’aquests locals té un cost de 3,2 milions d’euros. “Ara perilla que gent amb negocis en funcioname­nt sigui desnonada –afegeix el regidor republicà Jordi Castellana–, i tot plegat perquè un propietari s’embutxaqui aquests diners. A les bases l’Ajuntament de Barcelona no va especifica­r que els locals havien de ser buits abans de l’adjudicaci­ó, i aquí és on hi ha la trampa. Hi ha mala fe del propietari i ineptitud municipal”.

Els regidors de JxCat també van estirar el fil i van demanar una explicació al Consistori. “El dia 22 ja vam demanar que s’aturés la compra d’aquests locals –apunta la portaveu d’aquest grup, Elsa Artadi–. A la comissió d’Economia vam tirar endavant una proposició per accedir a tots els expedients de compra, l’historial de propietari­s i la informació de l’Ajuntament, però després de tres setmanes no tenim res. Així doncs, després vam tramitar aquestes sol·licituds a través de la llei de Transparèn­cia. Exigim a l’executiu que no amagui una actuació que, tal com veiem, no es va fer bé”. ●

Els afectats lamenten que la propietat dels immobles els intenti desnonar per poder tancar l’operació

 ?? BBarcel lcanaDÓ ?? Els afectats conversen a les portes dels seus negocis, ubicats al barri de les Corts
BBarcel lcanaDÓ Els afectats conversen a les portes dels seus negocis, ubicats al barri de les Corts

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain