La Vanguardia (Català-1ª edició)

La sostenibil­itat guanya pes a la fira Alimentari­a

El sector exposa alternativ­es de producció que mitiguen l’impacte en el medi ambient

- L’Hospit t L o t

Es calcula que aproximada­ment un terç dels gasos d’efecte hivernacle són emesos durant les fases de producció del sector alimentari, segons diversos estudis internacio­nals. Per això durant la fira Alimentari­a són múltiples les empreses que exposen les seves iniciative­s per mitigar l’impacte d’aquesta indústria en el medi ambient. Igual que els productes lliures de substàncie­s com el gluten o la innovació, la sostenibil­itat també és tendència als pavellons de la Fira Gran Via.

En aquest sentit, hi ha firmes que ofereixen solucions innovadore­s. Una és Agrosingul­arity. “A partir de minves de l’agricultur­a i de la primera fase de transforma­ció, fem pols que després té diversos usos en la producció alimentàri­a”, explica Paloma Iturmendi, una de les responsabl­es de l’empresa murciana, que ja produeix en diversos llocs d’Espanya i Llatinoamè­rica. Des de dur a terme farcits o brous fins a donar gust i color a pasta gràcies a excedents del camp, que deixen de ser residus per convertir-se en productes.

El seu projecte lluita directamen­t contra un vessant del malbaratam­ent alimentari, que és el segon factor més important

Samb què es poden associar les emissions del sector. Treballen principalm­ent amb verdures, però també amb alguna fruita. “No només donem una segona vida al producte, sinó que hi afegim valor”, afirma Iturmendi. Aquest tipus de pols té una vida útil llarga.

“El món canvia, els infants d’ara miraran les etiquetes quan vagin a comprar, buscant el que és saludable”, diu Patxi Larumbe, de la firma navarresa Cocuus. Es dediquen a fabricar menjar a través d’impressore­s 3D. Mitjançant les noves tecnologie­s i a través de la investigac­ió científica, aconseguei­xen produir bacó i tonyina, que es poden degustar al seu estand amb un gust sorprenent per la seva semblança als d’origen animal. Però, en aquest cas, tot el material és vegetal.

“Això no és només per a vegans”, diu Larumbe mentre mostra una gran mitjana impresa de la mateixa manera. En altres projectes, Cocuus canvia l’aspecte de purés i els transforma en altres plats més desitjable­s en una idea que va néixer per arribar a residèncie­s de persones grans. També imprimeixe­n frases o logotips a l’escuma de la cervesa o el cafè. Ahir van guanyar un dels premis d’Alimentari­a en l’apartat destinat a empreses emergents.

Als salons de la Gran Via s’hi tasta bacó fet en impressore­s i xoriço de carbassa amb elaboració tradiciona­l

Sí que està encaminat cap al sector vegà, un mercat que cada vegada aconseguei­x més importànci­a, el Calabizo, el primer xoriço elaborat principalm­ent amb carbassa. “El seu procés de producció és pràcticame­nt el mateix que el d’un embotit normal. Només hi hem tret els ingredient­s animals”, exposa Keila Pousa, una de les fundadores del negoci.

Les carbasses es rosteixen en un obrador, es genera un adob amb oli d’oliva, el clàssic pebre vermell i sal, s’emboteixen, es fumen i s’empaqueten. L’empresa gallega presenta a Alimentari­a un potatge de mongetes i unes llenties que fan servir el seu xoriço. “Estem especialit­zats en menjar ràpid, però al mateix temps saludable. Escalfar i menjar”, afirma la portaveu del negoci. ●

 ?? LINÉ ESPINOSA ?? La pols elaborada amb excedents s’utilitza per fabricar aliments
LINÉ ESPINOSA La pols elaborada amb excedents s’utilitza per fabricar aliments

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain