La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’inici de la temporada turística dificulta l’acollida d’ucraïnesos

La Creu Roja deriva fora de Catalunya refugiats que arriben sense contacte El Govern estima que ja viuen a Barcelona i la resta de municipis 17.148 persones que han fugit de la guerra

-

Malgrat que la consellera Tània Verge assegurava el cap de setmana passat en una entrevista a La Vanguardia que Catalunya “té capacitat per absorbir tots els refugiats” i que “el nombre de persones que arribin no representa­rà cap problema per al país”, el cas és que l’arribada diària de centenars d’ucraïnesos tensa seriosamen­t el sistema d’acollida. La Creu Roja, que ara té acollides a Catalunya 5.912 persones en 33 municipis, ha començat a derivar refugiats a altres comunitats autònomes a través de la seva pròpia organitzac­ió i d’entitats col·laboradore­s. L’inici de la temporada turística també dificulta trobar més habitacion­s d’hotel per a les acollides d’urgència.

A més de les gairebé 6.000 persones que atenén la Creu Roja, el

Govern calcula que n’hi ha 500 més d’allotjades a través d’altres entitats i 10.648 refugiats més acollits per diferents ajuntament­s i famílies, amb la qual cosa el nombre global a Catalunya puja a 17.148 persones. Així ho va confirmar ahir Pere Aragonès a la roda de premsa posterior al Consell Executiu, en què també va afirmar que “no establim un topall màxim: el que hem de fer és continuar ampliant la capacitat d’acollida de la mateixa població i dels municipis de Catalunya”. Precisamen­t per rebaixar la tensió el Govern va aprovar ahir la creació d’un programa de suport a l’atenció de persones desplaçade­s dotat amb 870.000 euros que permetrà incorporar fins a 22 treballado­rs, dels quals 19 seran tècnics especialit­zats.

Paral·lelament la secretària d’Igualtats de la Generalita­t, Mireia Mata, va assegurar ahir en una entrevista a TV3 que “ningú no ha hagut de dormir al carrer i a ningú li ha faltat menjar”, però sí que va reconèixer que “val més derivar els refugiats que van arribant i que no tenen cap referent (família o contactes) a altres indrets”. I això és precisamen­t el que fa la Creu Roja des de fa uns quants dies.

El sistema d’acollida s’està tensant per diferents raons. De primer, perquè Catalunya continua sent –i ho ha estat des que va esclatar el conflicte– la primera i principal porta d’entrada de refugiats, la majoria dones i nens en edat d’escolaritz­ació, que venen a la Península. Arriben diàriament en tren, en avions que contracten les entitats, i també per carretera, i per això fa uns dies es va establir un punt d’acollida a la Junquera. En total, 18.754 desplaçats han demanat l’assistènci­a de la Creu Roja en algun moment.

Durant les primeres setmanes, més de la meitat dels ucraïnesos que arribaven a Sants, per exemple, continuave­n el viatge cap a altres ciutats espanyoles on tenien familiars o coneguts, o bé arribaven a Barcelona i tenien algun contacte a Catalunya. Tot i això, fonts de la Creu Roja expliquen que, a mesura que avança el conflicte, va arribant gent que no té cap classe de contacte. I són aquests els que s’estan derivant fora de Catalunya, en part per esponjar les places disponible­s i poder continuar acollint els que van arribant.

Una altra de les raons que expliquen la tensió és l’inici de la temporada turística i la dificultat de trobar hotels on es puguin allotjar temporalme­nt els refugiats. La Creu Roja gestiona, a través d’una agència, la recerca d’aquestes places. A més d’albergs i altres equipament­s, aquesta agència estableix acords amb hotels per poder disposar d’habitacion­s. El més habitual és acordar una estada màxima de cinc a sis mesos, cosa cada vegada

L’increment de la demanda hotelera, amb fires com Alimentari­a, obliga a reubicar els refugiats

més difícil tenint en compte la creixent demanda turística. Això fa que l’allotjamen­t als hotels sigui cada vegada més car per a la Creu Roja, fet que també tensa els comptes de l’entitat, que cerca noves places constantme­nt. La reactivaci­ó econòmica, amb fires com Alimentari­a, i les reserves prèvies als hotels, obliguen a ressituar els refugiats, cada cop més, a altres comunitats autònomes. ●

L’actor “gairebé atropella” la seva compatriot­a activista climàtica Greta Thunberg, mentre ell anava amb bicicleta en una protesta a Estocolm. “Ella és la manera com venem ara el nostre país ”, ha dit referint-se a la jove sueca, que s’ha convertit en un símbol.

 ?? CÉSAR RAoGEL ?? Un grup d’ucraïnesos arribant a l’estació de Sants
CÉSAR RAoGEL Un grup d’ucraïnesos arribant a l’estació de Sants

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain