La Vanguardia (Català-1ª edició)

Telecinco, sota mínims

Després de gairebé tres anys ininterrom­puts, la cadena de Mediaset perd el lideratge aquesta temporada a favor d’Antena 3

-

Telecinco va liderar les audiències televisive­s fins al juliol del 2021 amb una ratxa històrica de 35 mesos. Tot i això, aquesta temporada només ha aconseguit ser líder un mes davant els cinc d’Antena 3. L’enfrontame­nt va estar molt igualat fins que al març Antena 3 la va avantatjar en 2,5 punts (un 14,4% davant un 11,9% de quota de pantalla) i va confirmar de manera rotunda el sorpasso en les audiències televisive­s. Amb aquest resultat, Telecinco va anotar el seu mínim històric des que es van començar a comptabili­tzar les audiències, el 1992, mentre que Antena 3 va aconseguir la distància més significat­iva respecte a la seva rival en 20 anys. Quines causes han provocat aquesta crisi d’audiència de Telecinco?

Els realities La polèmica del presumpte abús sexual de Carlota Prado, concursant de Gran hermano, va portar a cancel·lar aquest format d’èxit i a buscar noves fórmules. La isla de las tentacione­s va aguantar el tipus pel que fa a audiències, però Secret story no ho ha aconseguit. Potser és el gènere el que ha entrat en crisi després d’anys esprement-lo al màxim o potser és simplement que Secret story no ha arrelat. Amb la pròxima estrena d’una nova edició de Supervivie­ntes sortirà de dubtes.

Els canvis a no funcionen. Sálvame ha estat un dels pilars forts de Telecinco l’última dècada, però ara les seves dades ja no són el que eren. La cadena ha perdut el lideratge a la tarda des que va arribar la ficció turca Tierra amarga a Antena 3, que al març s’ha situat tres punts per sobre de Sálvame. Els últims dies hi ha hagut nombrosos canvis al programa presentat per Jorge Javier Vázquez, com una secció per a Belén Esteban o la sortida de Patiño i Terelu, però l’audiència no ha millorat.

La retroalime­ntació se’n ressent. Si el gènere estrella de la cadena, el reality, no funciona, tota la retroalime­ntació amb altres espais de la cadena, com Viva la vida o el ja esmentat Sálvame, se’n ressent. La retroalime­ntació és un efecte dòmino: serveix per engrandir el que funciona, però també et pot enfonsar si no funciona.

L’efecte La sentència judicial que va prohibir a Telecinco emetre aquest concurs va reobrir les portes a Antena 3. I va arrasar des del principi de la seva nova etapa amb Roberto Leal al capdavant. Telecinco ha fracassat amb totes les apostes per competir amb el concurs, des de Sálvame Tomate fins a Alta tensión. Ara s’emet Ya son las ocho, que tampoc no ha aconseguit recuperar el lideratge en aquesta franja, però de moment la cadena hi dona continuïta­t. El concurs és clau per arrossegar audiències cap a l’informatiu nocturn i el prime time.

L’oferta d’entretenim­ent d’Antena 3 arrela. Fa anys que la principal cadena d’Atresmedia aposta per l’entretenim­ent, i ha aconseguit amb aquests programes liderar molts prime times. Programes com Mask singer i La voz han arribat amb èxit a la cadena, que també compta amb un altre format molt consolidat com Tu cara me suena. A més a més, Pasapalabr­a, Antena 3 Noticias 2 i El hormiguero formen un trident que sol liderar la seva franja, i de vegades supera els tres milions d’espectador­s. Fa mesos que els informatiu­s d’Antena 3 també superen els de Telecinco.

La contraprog­ramació se li gira en contra. Durant anys Mediaset ha utilitzat la contraprog­ramació per ferir de mort els projectes de la competènci­a o com a mesura per reflotar un programa propi. Però ara aquesta fórmula no li està funcionant. Canviar de dia Idol kids (de dilluns a dissabte) i Mi casa es la tuya (de divendres a dilluns i ara dissabte) o els vaivens de Sábado deluxe i Viernes deluxe no li ha servit per recuperar terreny perdut.

Cara i creu en la ficció. Amb l’arribada de les plataforme­s, les sèries han perdut cert pes en l’obert. Tot i això, una de les poques notes positives de les últimes setmanes per a Telecinco ha estat el bon funcioname­nt d’Entrevías, la sèrie de José Coronado, que supera els 1,6 milions d’espectador­s. També en aquesta xifra es col·loca La que se avecina, malgrat que ja no arrasa com abans, bé per desgast (és a la temporada 12), bé perquè està disponible a Amazon Prime Video. Un altre dels fiascos a Telecinco ha estat Pasión de gavilanes 2, que no ha tingut l’acceptació que s’esperava malgrat l’expectació aixecada. ●

 ?? MEDIASET ?? Secret story. La casa de los secretos emetrà aquest dijous la gala final
MEDIASET Secret story. La casa de los secretos emetrà aquest dijous la gala final

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain