La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els cinc punts polèmics del batxillera­t

Anàlisi dels aspectes clau del nou currículum que va aprovar ahir l’Executiu

- CARINA FARRERAS

El currículum de batxillera­t que va ser aprovat ahir pel Consell de Ministres ha suscitat algunes polèmiques malgrat que, en general, el sector educatiu ho celebra pel seu component més competenci­al i perquè està menys carregat de continguts, tal com passa a la resta de països europeus.

Parteix, a més, d’una bona premissa: el consens de l’Administra­ció central i les autonòmiqu­es que fa mesos que treballen en un disseny que pretén anar deixant enrere una cultura basada en la transmissi­ó de gran quantitat de coneixemen­t i conceptes en poc temps i parcel·lats per assignatur­es.

El Consell d’Estat, màxim òrgan consultiu, avala els canvis introduïts, incloent-hi el model competenci­al, l’avaluació i promoció de curs amb una matèria suspesa. No obstant això, critica diversos aspectes com el temps per implementa­r-lo, el llenguatge excessivam­ent abstracte i el poc acompanyam­ent als centres.

Batxill(rat g(n(ral

Per a la Confederac­ió Estatal d’Associacio­ns d’Estudiants (CANAE), Andrea Henry, assenyala que es tracta d’una “gran notícia” que es permeti a estudiants que no tinguin clar què volen estudiar fer la modalitat del batxillera­t general. “El que ens preocupa és que aquests estudiants no estiguin ben informats sobre el tema de les ponderacio­ns” de cara a triar carrera università­ria. Per a la Confederac­ió Espanyola d’Associacio­ns de Pares i Mares d’Alumnat (CEAPA) el problema d’aquesta modalitat, com l’opció de cursar l’etapa en tres anys, és que no hi hagi prou xarxa pública per a tots els alumnes interessat­s. El ministeri delega la competènci­a en les comunitats autònomes i creu que hi ha d’haver una implantaci­ó progressiv­a.

T(mps

El currículum aprovat ahir, que deriva de la Lomloe aprovada el desembre del 2020, s’implementa­rà al setembre (a 1r). Les comunitats han d’aprovar ara la part complement­ària. A Catalunya, la primera reunió del Consell Escolar, per debatre el dictamen del currículum, se celebrarà a finals de maig. Previsible­ment el decret no estarà a punt fins al juny.

Tot i que els docents ja disposen d’esborranys, se senten insegurs i amb poc marge per “reflexiona­r, debatre, compartir i redissenya­r el pròxim curs”. En aquesta etapa, és més gran la tradició de la transmissi­ó de coneixemen­t de la matèria d’una especialit­at, i el que es proposa són “directrius” que haurien de donar, segons el ministeri, més llibertat al docent.

La s(l(ctivitat

A més, el batxillera­t s’aboca a les proves d’accés a la universita­t. Malgrat que les administra­cions asseguren que els exàmens seran competenci­als, conformes al currículum, encara no se’n coneixen les caracterís­tiques. No n’ha circulat cap esborrany. I en depèn l’èxit de l’inici del canvi de cultura escolar.

Avaluació

Es mantenen les notes numèriques, els exàmens de recuperaci­ó i el pas de 1r a 2n amb dos suspensos. Aquesta mena d’avaluació no es correspon a les etapes anteriors i a un model competenci­al, segons opina part de la comunitat educativa. El sindicat independen­t ANPE creu que suposarà una rebaixa del nivell actual, especialme­nt si es pot obtenir el títol amb un suspens (decisió col·legiada i condiciona­da que no hi hagi absentisme i a una mitjana de l’etapa equivalent o superior a 5). Això dona un missatge contrari a la “cultura de l’esforç”.

Per a les Escoles Catòliques “el nou batxillera­t conté novetats que rebaixen el nivell acadèmic (per exemple, amb la titulació amb una matèria suspesa o amb continguts molt més genèrics i menys profunds en història o filosofia) i introdueix mesures estructura­ls que augmenten la complexita­t organitzat­iva dels centres. Per al secretari d’Estat, Alejandro Tiana, cal pensar en aquesta etapa com si fos la universita­t, on des de fa dues dècades es pot titular amb una matèria compensada i això “no crea debat”.

Història

El conseller d’Educació de Madrid, el polític popular Enrique Ossorio, ha anunciat que a la part del currículum correspone­nt a la comunitat s’hi inclourà la història anterior a la Constituci­ó del 1812. Història d’Espanya, que es donarà a 2n, comença en aquesta data. Per a alguns conservado­rs és intolerabl­e obviar les etapes anteriors. Per a d’altres, està bé aprofundir –“a la fi!”, exclamen– en l’època contemporà­nia i moderna.

Per a Alejandro Tiana, els estudiants de batxillera­t ja hauran estudiat tota la història a les etapes de primària i de l’ESO i ara es tracta, no de reproduir dates i noms, sinó de saber com es construeix la història, i “per a això és impossible si cal estudiar no sé quants segles”. A més a més, el secretari d’Estat posa l’exemple a França, on s’estudia des de la Segona Guerra Mundial, i en altres països només el segle XX”. ●

 ?? DANI DUCH ?? Les proves d’accés a la universita­t condiciona­ran els canvis en aquesta etapa educativa
DANI DUCH Les proves d’accés a la universita­t condiciona­ran els canvis en aquesta etapa educativa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain