La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Amazon crea pobresa”

Alec MacGillis analitza el funcioname­nt de l’empresa-superpoder mundial

-

Oh, Amazon, que ho pots tot. L’empresa fundada per Jeff Bezos el 1994 avui té més d’1,5 milions de treballado­rs arreu del planeta i s’ha convertit en un dels grans poders mundials. El periodista dels Estats Units Alec MacGillis ha dedicat uns quants anys a investigar-la i el resultat és el llibre A l’ombra d’Amazon (Periscopi/ Península).

Amazon crea pobresa més que no pas riquesa, segons MacGillis, que en realitat analitza l’evolució economicos­ocial del conjunt dels EUA i conclou que hi ha una bretxa enorme i creixent entre rics i pobres. Demostra que “els salaris d’Amazon són molt pitjors que els que cobraven els obrers de la metal·lúrgica o de l’automòbil. A Baltimore, a la General Motors, es pagaven 27 dòlars per hora. Deu anys després, a Amazon, al mateix indret on hi havia la fàbrica de cotxes, cobren 12 o 13 dòlars”. “Aquesta empresa contribuei­x poderosame­nt a les desigualta­ts, crea pobresa. Els seus treballado­rs són els que tenen el percentatg­e més alt de persones que necessiten tiquets d’ajuda pública per comprar aliments... malgrat tenir feina!”.

Amazon mata. Les jornades maratonian­es provoquen patologies i lesions, segons MacGillis, que fins i tot ha descobert treballado­rs morts: n’ha documentat almenys sis des de l’any 2013. I reconstrue­ix la vida de dos d’ells. Una és Jody Rhoads: el 2014 el seu coll va quedar atrapat entre un muntacàrre­gues i una lleixa d’acer en un centre de Carlisle, a l’estat de Pennsilvàn­ia. L’empresa va negar que es tractés d’un accident laboral, però “l’autòpsia va deixar clar que no era una ‘mort natural’, com deien”. Menys de tres anys després, el 2017, al mateix centre va morir Devan Shoemaker, atropellat per les rodes d’un tràiler al pati de sortida d’un magatzem. “Amazon va dificultar la investigac­ió”. La llista de casos esmentats és esgarrifos­a: “Hi ha acomiadats per haver anat al lavabo, víctimes d’esgotament i deshidrata­ció, accidents greus com ara fractures de vèrtebres la intervenci­ó quirúrgica de les quals es paga amb una col·lecta entre treballado­rs i amics... No és anecdòtic. El ritme d’accidents greus, segons un estudi sobre 23 magatzems d’Amazon, dobla la mitjana del sector. Ells contesten que és perquè es prenen més seriosamen­t l’obligació de notificar els incidents. Jo ho dubto”. Sobre la famosa anècdota de conductors orinant en ampolles, MacGillis confirma que “és certa: primer l’empresa ho va negar, però després es va demostrar amb proves”.

Amazon destrueix el petit comerç... i la premsa lliure. “Soc reporter a Baltimore i fill de periodista –afirma amb orgull–, i Amazon acapara molts dels anuncis que permetien subsistir a la premsa local. Abans els anuncis estaven distribuït­s per tot el país; ara un 60% se’n van a les grans empreses d’internet. A les pro

El món (n caps(ss

\ ]^_`j kw z{w`|{ _}~€`z ]‚\ƒ^„}w ^ …†{w‡{|~ ˆ\_{ƒ^w‰^Š‹ \ ‡^Œj \_{z ^zŽ__€ ^†| ^_ ‘ víncies s’ha perdut un de cada quatre llocs de treball periodísti­cs, mentre que a Washington, al contrari, el nombre s’ha doblat”.

MacGillis va enumerant, així mateix, els enormes ajuts públics que ha rebut l’empresa en forma de subvencion­s directes, exempcions d’impostos, regal de terrenys, desgravaci­ons... “Des del principi el seu èxit es basa a no pagar impostos; no es tracta només que s’instal·li en paradisos fiscals (un és l’estat de Washington, on no existeix l’IRPF)”.

Però no és només això. Ama

‘PURGATORIO“ ”O• –I–TIAGA —P˜A™A š ”A•›–œ

 ?? HORACIO VILLALOBOS / ??
HORACIO VILLALOBOS /
 ?? LLIB R    I I ??
LLIB R I I

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain