La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cultura i autoexplot­ació

- Jorge Carrión

M’al·lucina el cas de Barack Obama. Després de ser durant vuit anys president dels Estats Units d’Amèrica, a contracorr­ent de tots els presidents anteriors de tots els països del món, no s’ha convertit en res semblant a un conseller d’Estat o un assessor corporatiu, sinó en productor de continguts. A més d’escriure llibres (i llegir-los en veu alta), ha fet un podcast amb Bruce Springstee­n per a Spotify i treballa en documental­s de Netflix. Si Ronald Reagan o Donald Trump van aprofitar la fama mediàtica per arribar a la presidènci­a, Obama ha utilitzat la presidènci­a —i el premi Nobel de la Pau— per convertir-se en un gran influencer.

La tendència es veu tant en les altes esferes com en la vida de barri. Els telèfons mòbils, les xarxes socials i els programes d’edició ens han transforma­t a tots en artistes i creadors, en acte o en potència. Instagram t’ofereix eines d’edició i d’exhibició fotogràfiq­ues. Twitch et metamorfos­a en locutor de ràdio. Amb Sountrack Capture qualsevol pot ser documental­ista sonor o músic urbà. Per art de màgia, Amazon et converteix en un autor publicat. Els youtubers i els tiktokers, que poden arribar a guanyar diners amb les produccion­s casolanes, són els mites d’èxit del nou ecosistema. I un exemple emblemàtic de com s’ha destruït la frontera entre el lleure i el negoci.

La nova ideologia creativa es basa en el do it yourself i en la suposada interacció directa del creador amb les seves audiències. Els algoritmes i les interfície­s fan veure que són transparen­ts, però en realitat s’apropien del paper d’intermedia­ri, de mitjà de comunicaci­ó, de casa editorial. Són els màxims beneficiar­is de la feina d’innombrabl­es artesans digitals en graus diversos d’afició o professió. No hi ha gran

Obama ha utilitzat la presidènci­a i el premi Nobel de la Pau per convertir-se en un gran influencer

transforma­ció social sense noves patologies. Dulceida o Ibai Llanos —entre tants d’altres— han estat víctimes de crisis d’ansietat. Però això ja ho sabem. El que potser no hem vist és el mite d’origen de l’autoexplot­ació que alimenta sense treva el capitalism­e de plataforme­s.

Una pista: tot déu se sent escriptor i pensa que no només pot escriure una novel·la, sinó que a més la publicarà i es vendrà. I n’hi haurà d’altres. Fer castells en l’aire, en efecte, és el que fa incansable­ment la ment de milions de persones que saben redactar i creuen que és el mateix que saber escriure. La vella base d’aquesta nova piràmide és la literatura. Els escriptors hem escrit des de sempre per amor a l’art, per la caritat o el suport de mecenes, o per un miserable cinc, vuit, deu, dotze per cent –si hi ha moltíssima sort– de drets d’autor. Hem estat els pioners de l’autoexplot­ació. Per això no és estrany que ara tantes persones s’hagin convertit en algú semblant a nosaltres, en els nostres germans, en la nostra caricatura.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain