La Vanguardia (Català-1ª edició)

Polònia frena la implantaci­ó de l’impost mínim de societats del 15%

-

Polònia bloqueja la introducci­ó a la UE de l’impost mínim global a les multinacio­nals d’un 15% a partir de finals del 2023. El Govern de Varsòvia ahir va tornar a imposar el seu veto tres setmanes després de la primera oposició al projecte, que necessita la unanimitat dels estats membres.

La directiva europea que ha quedat pendent d’aprovació té per objectiu traslladar a la legislació comunitàri­a un dels dos pilars acordats l’any passat a l’OCDE per crear un impost mínim efectiu d’un 15 % sobre empreses amb uns ingressos anuals que superin els 750 milions d’euros. Un acord, per cert, que Polònia va subscriure.

On és el problema?

El pacte de l’OCDE preveia també un altre pilar fiscal, a saber, la introducci­ó d’un gravamen específic sobre companyies de l’entorn digital. Però la UE es compromet a aplicar-lo en un segon moment. Per a Varsòvia, en canvi, l’entrada en vigor de les dues parts de l’acord global ha de ser simultània.

Per desbloquej­ar la situació la pròxima reunió a finals de maig, s’estudia la possibilit­at que els estats subscrigui­n una declaració en què es compromete­n a avançar també en el gravamen digital. Polònia insisteix que aquesta opció no té prou vinculació jurídica.

El ministre de Finances francès, Bruno Le Maire, va recordar que és “impossible” aconseguir aquesta vinculació jurídica, ja que el tipus mínim d’un 15% sí que pot regular-se mitjançant directiva europea, mentre que la tributació de les empreses digitals que tant desitgen els polonesos es regirà per un tractat internacio­nal encara per tancar. Una cosa de què Polònia és perfectame­nt conscient. Per això, darrere d’aquest malentès hi pot haver en realitat una altra lluita política.

Alguns observador­s especulave­n que l’obstrucció polonesa seria en realitat una mesura de pressió per alliberar els 36.000 milions en subvencion­s i préstecs destinats a Polònia en el marc del pla de recuperaci­ó eu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain