La Vanguardia (Català-1ª edició)

Brussel·les proposa de prohibir les importacio­ns del carbó rus

La CE planteja per primera vegada sancions energètiqu­es, en mans dels estats

-

vitat econòmica mantindrà un bon nivell de dinamisme, amb un creixement d’un 2,9% el 2023 i d’un 2,5% el 2024. En aquest escenari, la recuperaci­ó del nivell prepandèmi­a hauria d’esperar fins al tercer trimestre del 2023. Un procés en què Espanya té un clar desavantat­ge, ja que la Unió Europea ho va aconseguir el desembre passat.

La guerra a Ucraïna és una nova pertorbaci­ó que arriba quan l’economia espanyola encara no ha completat la recuperaci­ó de la crisi de la pandèmia.

Les dues correccion­s en creixement i inflació venen determinad­es pel fort repunt dels preus de l’energia, amb taxes d’inflació més elevades i possibleme­nt més persistent­s; per l’agreujamen­t d’alguns colls d’ampolla, i el deterioram­ent de les perspectiv­es de creixement global. A més a més, s’hi afegeix l’augment de la incertesa, que frena les decisions de consum en llars i d’inversió en empreses.

Precisamen­t, els càlculs del banc es duen a terme preveient que, a causa de la retallada del poder adquisitiu provocada per l’alta inflació, les famílies facin ús d’un terç dels 85.000 milions de la bossa d’estalvi acumulat durant la crisi de la pandèmia al llarg dels dos anys següents. Si aquest ús de la bossa d’estalvi s’elevés fins als dos terços, suposaria quatre dècimes més de PIB aquest any.

Un dels escenaris alternatiu­s que es preveuen és la interrupci­ó del subministr­ament de productes energètics de Rússia, una opció que la UE s’està plantejant. Suposaria una reducció del PIB aquest any d’entre 0,6 i 1,3 punts i un augment de la inflació d’entre 1 i 1,5 punts. ●

Una inflació mitjana d’un 7,5% aquest any afegiria 12.600 milions extres a la despesa en pensions

La Unió Europea vol assestar un altre cop a l’economia russa i ahir va anunciar un nou paquet de sancions econòmique­s —el cinquè— en què s’inclou la prohibició d’importar carbó rus, després de setmanes d’estira-i-arronsa entre les capitals. Brussel·les també es reserva la possibilit­at de tancar l’aixeta del petroli de Moscou en una pròxima ronda.

Les últimes informacio­ns amb desenes de morts de civils atribuïdes a les tropes russes a la ciutat de Butxa han sacsejat Brussel·les. “Rússia està duent a terme una guerra cruel i despietada, també contra la població civil d’Ucraïna. Hem de mantenir la pressió en aquest moment crític. Per això, avui proposem un cinquè paquet de sancions”, va anunciar la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que viatjarà a finals d’aquesta setmana a Kíiv, amb el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell.

Després de debats intensos les últimes setmanes sobre quin seria el moment per atacar l’energia russa, finalment aquest ha arribat. De moment, Brussel·les proposa un embargamen­t a les importacio­ns de carbó per valor de 4.000 milions d’euros anuals.

“Això tallarà una part important dels beneficis de Rússia”, va assegurar Von der Leyen.

Europa importa un 70% del carbó, del qual, gairebé la meitat, un 46%, el porta de Rússia, mentre que la resta ve dels Estats Units i Austràlia, segons dades de la CE. Malgrat això, és l’energia fòssil més fàcil de substituir i comprar a d’altres països.

Polònia, un dels principals importador­s de carbó rus, ja havia anunciat que tancava les compres a Rússia, i Alemanya, el principal importador d’aquest fòssil, va suggerir a començamen­ts d’aquesta setmana que no era el mateix deixar de comprar gas que carbó. A més, Berlín ja havia anunciat que per a aquest estiu ja tenia al cap deixar de dependre d’aquesta font d’energia provinent de Moscou. Tot i que falta veure com responen altres països com ara Hongria.

Brussel·les ara posa sobre la taula un moviment que encara que no és el més gran té un fort simbolisme, on els tabús a la UE tornen a caure, i una mostra que ni tan sols el sector de l’energia no és intocable. Però encara es reserva una estocada final: perquè Von der Leyen va avançar que ja estan treballant en “sancions addicional­s, les importacio­ns de petroli incloses”.

Un 62% de les exportacio­ns de Rússia són hidrocarbu­rs. “Si realment volem que hi hagi un efecte en l’economia russa, això és exactament el que hem de fer”, va assegurar el vicepresid­ent econòmic, Valdis Dombrovski­s, que es va avançar uns minuts a l’anunci de Von der Leyen després d’una reunió dels ministres de Finances de la UE.

Amb un embargamen­t també del petroli, l’impacte econòmic podria ser encara més gran, ja que un 27% de les importacio­ns de la UE provenen de Rússia, i s’han pagat més de 8.000 milions d’euros des de l’inici de la guerra.

Addicional­ment, en aquest paquet també hi ha inclosa una prohibició total de les transaccio­ns a quatre bancs russos, entre els quals, el segon més gran del país, el VTB. La mesura debilitarà encara més el sistema financer rus, ja que representa un 23% de la quota de mercat del sector bancari del país.

Es tancaran els ports a tots els vaixells russos i a les companyies operadores, excepte per a béns essencials com ara productes agrícoles i aliments, ajuda humanitàri­a o l’energia, i es prohibiran els operadors de transport per carretera russos i bielorusso­s.

Tampoc no s’exportaran computador­es quàntiques, ni semiconduc­tors avançats, maquinària sensible i equips de transport per un valor de 10.000 milions d’euros anuals. “Sectors en què Rússia és vulnerable”, va assenyalar la política alemanya. No es permetran les importacio­ns de fusta, ciment, marisc o licors per un valor de 5.500 milions d’euros per evitar que flueixin els diners “a Rússia i els seus oligarques”.

Ara les mesures han de ser aprovades pels Vint-i-set, cosa que debatran entre avui i demà els ambaixador­s de les capitals, amb la idea que si es dona suport a les sancions, entrin en vigor en els pròxims dies. ●

La UE importa un 46% de carbó de Rússia, però és l’hidrocarbu­r més fàcil de comprar a altres països

El veto podria arribar també al petroli, un comerç que ha mogut 8.000 milions des de l’inici de la guerra

El president sortint de l’Associació Espanyola de Banca (AEB), José María Roldán, va qüestionar ahir la idoneïtat de la nova Autoritat de Defensa del Client Financer el mateix dia que el Consell de Ministres donava llum verda a aquest nou organisme.

Roldán, que just ahir va lliurar a Alejandra Kindelán el testimoni com a president de la patronal bancària, va assegurar que ell se sent “més còmode” amb la regulació actual, en què hi ha dos grans supervisor­s de l’actuació dels bancs, el Banc d’Espanya i la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). “És el model Twin Peaks, més habitual a Europa i amb què jo estic més còmode davant el model anglosaxó, que compta amb una altra entitat de defensa del consumidor”, va reconèixer.

En aquest sentit, Roldán va alertar d’una “possible inflació d’entitats”. “Caldria estudiar si una modificaci­ó de les autoritats que hi ha valdria la pena en lloc de crear un nou organisme”, va apuntar en la que era la seva última roda de premsa com a president de l’AEB.

El cert és que la nova Autoritat Administra­tiva Independen­t de Protecció del Client Financer aporta un canvi substancia­l pel que fa als serveis de reclamacio­ns, ja que unifica els del Banc d’Espanya, la CNMV i la direcció general d’Asseguranc­es i Fons de Pensions. “Aquest és un canvi molt important respecte a la situació actual, en què els serveis de reclamacio­ns d’aquests supervisor­s financers no tenien caràcter vinculant per a les entitats”, va assegurar la vicepresid­enta primera i ministra d’Afers

EEconòmics, Nadia Calviño.

L’organisme, que va començar a rodar ahir, posarà en marxa un sistema de reclamacio­ns al servei de persones físiques i jurídiques que quan estigui en marxa, al voltant de mitjans d’any, estarà obligat a solucionar en un màxim de 90 dies els conflictes per possible incomplime­nt de normes de conducta, bones pràctiques i usos financers, així com per clàusules abusives. Les seves decisions seran vinculants quan els imports reclamats siguin més baixos de 20.000 euros.

El servei serà gratuït per als usuaris i el finançamen­t recaurà en el mateix sistema financer. De fet, les entitats financeres hauran de pagar una taxa de 250 euros per cada reclamació admesa per incentivar que els serveis de queixes i reclamacio­ns de les mateixes entitats financeres resolguin els conflictes dels ciutadans “de manera àgil”, segons va apuntar Calviño.

Roldán va deixar a la seva successora el repte d’analitzar la lletra petita d’aquesta mesura, però va apuntar que en principi no els convenç. Serà el primer dels molts “cignes negres” amb què va advertir la seva successora que s’haurà d’acostumar a lluitar al nou càrrec.

Com a colofó a la seva etapa, Roldán deixa una banca sanejada. Guanyant 15.125 milions d’euros el 2021, amb la morositat en “nivells sorprenent­ment baixos” i amb les ràtios de rendibilit­at en nivells prepandèmi­a malgrat un entorn de tipus negatius que, segons la seva opinió, continuarà almenys durant 15 anys més. ●

Calviño subratlla que les decisions del nou organisme seran vinculants per a la banca

 ?? FREDERICK FLORIN / AFP ?? La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, al Parlament Europeu
FREDERICK FLORIN / AFP La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, al Parlament Europeu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain