La Vanguardia (Català-1ª edició)

Parlant d’autocràcie­s

- Jordi Juan Director

La democràcia de què gaudim a Occident no té bona premsa. Especialis­tes de tots els camps, des dels més prestigios­os fins als tertulians de pes, coincideix­en a parlar de la crisi del sistema o del final de l’Estat de benestar. Tots coincideix­en que tard o d’hora les autocràcie­s s’acabaran imposant i que l’auge dels partits antiestabl­ishment acabaran soscavant la vella democràcia per donar pas a una forma de govern més pròxima a les dictadures tradiciona­ls. En aquests dos llargs anys de pandèmia, hem vist i sentit tota mena de comentaris en què es lloava el funcioname­nt impecable dels governs més rígids i autocràtic­s, especialme­nt asiàtics, davant el caos d’Occident.

La Xina n’ha estat el paradigma. La covid havia nascut al seu si, però el nombre de casos i de morts era molt inferior al de la resta del món. A l’hemeroteca podríem trobar articles en defensa de l’ordre xinès, que permetia controlar la població per evitar la propagació de la malaltia, en contraposi­ció amb la debilitat de les democràcie­s europees, en què la llibertat de moviments estava garantida i no es podia delimitar bé la pandèmia.

Doncs bé, avui, mentre a Espanya s’està a punt d’eliminar les mascaretes en espais interiors, decisió que ja han pres altres països europeus, a la Xina encara es viu la tragèdia de la covid amb els 26 milions d’habitants de la seva capital econòmica, Xangai, en total confinamen­t. La població no pot sortir de casa i tenen problemes per rebre aliments i serveis bàsics. El Govern s’ha encarregat de proporcion­ar un mínim equip d’emergència per evitar la temptació de trencar l’aïllament.

No podem alegrar-nos del mal aliè, però sí que podem criticar el funcioname­nt del sistema xinès: les autoritats separen els nens amb covid de les seves famílies si aquestes no han contret la malaltia. Així, diàriament milers de menors són enviats a centres de salut on se’ls sotmet a un aïllament total. Una decisió que ha motivat protestes internacio­nals i que ens porta a la conclusió que les nostres velles democràcie­s tenen molts defectes però encara ens permeten una llibertat individual que val la pena lloar i, sobretot, preservar.

 ?? MTTNÉM EMÉÉAÉI I MEM ??
MTTNÉM EMÉÉAÉI I MEM
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain