La Vanguardia (Català-1ª edició)

La UE es prepara per a un futur embargamen­t del petroli i el gas russos

-

Després de l’anunci del cinquè paquet de sancions contra Rússia, en què per primera vegada es proposa una prohibició a la importació de carbó de Moscou, Brussel·les ja es prepara per als pròxims passos: tallar el gas i el petroli, dels quals la UE depèn molt més.

En un debat al Parlament Europeu, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va recordar que les últimes mesures –que s’espera que es puguin aprovar avui– “no seran les últimes”. “Ara hem de mirar al petroli i haurem de mirar als ingressos que Rússia obté d’aquests combustibl­es fòssils”.

També el president del Consell Europeu, Charles Michel, va admetre que s’hauran de prendre “mesures contra el petroli o fins i tot el gas, tard o d’hora”.

L’Executiu va proposar dimarts un nou paquet de mesures que ja s’estava preparant, però, després de les informacio­ns de Butxa, al nord de Kíiv, es va fer més urgent augmentar la pressió.

Brussel·les ha estat les últimes setmanes en contacte amb les capitals i, si volien pessigar Rússia amb l’energia, el carbó era la primera baula per la qual començar, pel qual la UE paga 4.000 milions d’euros anuals.

Una xifra llunyana al desemborsa­ment pel gas i el petroli. Segons l’Eurostat, es van pagar a Rússia 74.000 milions d’euros el 2021 pel petroli (17.000 milions pel gas). Els països estan dividits. No tots tenen la mateixa dependènci­a. Àustria, Alemanya o Hongria tenen moltes més dificultat­s per substituir-los que Espanya o Irlanda, per exemple.

El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, va remarcar ahir a l’Eurocambra el que suposa pagar a Rússia pels seus hidrocarbu­rs i les implicacio­ns que té en el finançamen­t de la guerra. Mentre que s’ha aprovat l’enviament de 1.000 milions d’euros en armes a Kíiv, és la xifra que es paga a Moscou cada dia per l’energia. “Des que va començar la guerra li hem donat 35.000 milions d’euros. Compareu-ho amb els 1.000 milions a Ucraïna”, va dir. ●

 ?? $R%D%RI"& $LORIN   A$P ?? Ursula von der Leyen
$R%D%RI"& $LORIN A$P Ursula von der Leyen

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain