La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’OTAN diu que Putin aspira a tot Ucraïna i que la guerra pot durar anys

-

L’OTAN tem que, malgrat el replegamen­t rus cap a l’est, Putin no desistirà en el seu afany de “controlar tot Ucraïna”, i per això adverteix que el conflicte es pot allargar “fins i tot anys”.

Ho va alertar el secretari general de l’Aliança, Jens Stoltenber­g, en una declaració prèvia a la reunió de ministres d’Exteriors que continuarà avui i en què s’aprovarà un reforç de l’ajuda a Kíiv.

“Hem de ser realistes i adonar-nos que això pot durar molt temps, molts mesos, fins i tot anys, i aquesta és la raó per la qual també hem d’estar preparats per al llarg termini”, va subratllar Stoltenber­g, i va insistir a mantenir les sancions i a enfortir la defensa de les fronteres aliades.

L’Aliança ja ha alertat que ara el principal objectiu rus és que les seves tropes augmentin la pressió a l’est i el sud per controlar tota la regió del Donbass i, així, unir-la amb la península de Crimea. Però, al seu torn, el polític noruec va destacar que tampoc no hi ha “indicis que el president Putin hagi canviat la seva ambició de controlar tot Ucraïna i també de reescriure l’ordre internacio­nal”. I per això “cal estar preparats”.

A la reunió que continuarà avui s’escoltarà el ministre d’Exteriors ucraïnès, Dmitro Kuleba, que ha anat a Brussel·les i que explicarà les necessitat­s a què s’enfronta el país.

“Ucraïna té una necessitat urgent d’ajuda militar”, va insistir Stoltenber­g, i per això s’espera que els ministres aprovin la tramesa “d’equips militars, material pesant, però també d’armes lleugeres. Ja veiem que aquest suport està tenint un efecte cada dia”.

El secretari d’Estat nordameric­à, Antony Blinken, va recordar la col·laboració que s’ha mantingut fins ara entre els EUA i l’Aliança, i també que l’OTAN ha fet “exactament el que va anunciar” si Rússia envaïa Ucraïna: “Vam dir que donaríem suport als nostres socis ucraïnesos, i ho estem fent; que aplicaríem una extraordin­ària pressió sobre Rússia, i ho estem fent, i que reforçaríe­m les defenses de la nostra Aliança, i ho estem fent”, va afirmar en una compareixe­nça amb Stoltenber­g.

Blinken va dir que a la reunió s’hi abordarà el futur de l’Aliança, cosa que es tractarà a la cimera de Madrid, i la creixent influència de la Xina. ●

 ?? EVELYN HOCKSTEIN / AFP ?? Stoltenber­g ahir
EVELYN HOCKSTEIN / AFP Stoltenber­g ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain