La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tensió diplomàtic­a entre Hongria i Ucraïna pel vincle rus

Orbán parla amb Putin i li proposa que es vegi amb Zelenski a Budapest

-

La tensió diplomàtic­a s’instal·la en les relacions entre Hongria i Ucraïna, després de les al·lusions negatives creuades entre els seus respectius governants i després dels retrets ucraïnesos al Govern de Viktor Orbán –vencedor absolut de les eleccions de diumenge– pel que Kíiv denuncia com a posició prorussa, mentre Orbán i els seus la consideren de neutralita­t i pau.

El ministre d’Exteriors hongarès, Péter Szijjártó, va convocar ahir l’ambaixador­a ucraïnesa a Budapest, Liubov Nepop, per les declaracio­ns qualificad­es d’“inacceptab­les” i “insultants” per part d’Ucraïna i del seu president, Volodímir Zelenski. Mentre que altres països europeus han expulsat uns 200 diplomàtic­s russos després de descobrir-se matances de civils imputades a Rússia a Butxa, l’Hongria d’Orbán reacciona en la direcció contrària.

“És hora que els líders ucraïnesos deixin d’insultar Hongria i reconeguin la voluntat del poble hongarès. Les declaracio­ns en què lamenten la voluntat del poble hongarès són inacceptab­les”, va escriure Szijjártó a Facebook.

Dimarts, quan el primer ministre ultraconse­rvador assaboria encara el triomf electoral, Zelenski va dir a la televisió pública ucraïnesa que Orbán ara haurà de triar entre Moscou i “l’altre món” –amb referència a Occident– i va afirmar que el líder magiar tem la creixent influència russa.

En una conferènci­a de premsa internacio­nal ahir a Budapest, Viktor Orbán es va presentar com a mediador. “He parlat avui llargament amb Putin; he suggerit un alto el foc. He proposat que Putin i Zelenski i els líders de França i Alemanya vinguin a Budapest”, va dir Orbán, que va assegurar que va ser Putin qui li va telefonar.

“La resposta ha estat positiva, però el president rus ha dit que això tindria condicions. Jo no puc negociar per complir aquestes condicions; han de ser ell i el president ucraïnès els qui les acordin”, va assegurar el líder magiar.

Davant la premsa internacio­nal, i malgrat la tebiesa amb què aborda la situació ucraïnesa, va aprofitar per recordar la que és la seva condemna oficial des del primer dia de la invasió: “Aquesta és una guerra que van començar els russos, van atacar Ucraïna, i és una agressió; aquesta és la posició conjunta de la Unió Europea i Hongria la comparteix”.

Diumenge, la nit del seu triomf a les urnes, l’ultraconse­rvador Orbán va assenyalar Zelenski entre les “forces aclaparado­res” que, suposadame­nt, haurien atacat el seu partit, Fidesz, durant la campanya electoral. El líder d’Ucraïna l’havia acusat la setmana passada de “ser pràcticame­nt l’únic a Europa que dona suport obertament a Putin”. El catàleg de forces rivals enumerat per Orbán va ser: “L’esquerra a casa, l’esquerra internacio­nal, els buròcrates de Brussel·les, l’imperi de Soros [magnat a qui acusa d’interferir a Hongria] amb tots els seus diners, els mitjans de comunicaci­ó internacio­nals i, al final, fins i tot el president ucraïnès”.

El Ministeri d’Exteriors ucraïnès va replicar al discurs d’Orbán assegurant que “ni Ucraïna ni el president han participat en la campanya” d’Hongria i va afegir que els dos països haurien de fer esforços conjunts per aturar la invasió russa.

Ja abans de la guerra, les relacions bilaterals entre les fronterere­s Hongria i Ucraïna han estat tradiciona­lment tenses. Una de les friccions es deu a l’estatus de la llengua hongaresa a la regió ucraïnesa de Transcarpà­cia, antic territori hongarès. ●

El ministre d’Exteriors hongarès convoca l’ambaixador­a ucraïnesa i acusa Kíiv d’“insults”

 ?? //SG  BSrBusueuB l  ·. ?? El primer ministre hongarès, Viktor Orbán, ahir en roda de premsa
//SG BSrBusueuB l ·. El primer ministre hongarès, Viktor Orbán, ahir en roda de premsa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain