La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Protestar a Rússia ara és més perillós”

Denís Vólkov Director de l’independen­t Centre Levada d’estudis sociològic­s

- GONZALO ARAGONÉS

Molts dels que s’oposen a la intervenci­ó russa a Ucraïna han deixat de manifestar-se a Rússia a causa de la pressió de les autoritats. Per contra, l’índex de suport al president rus ha augmentat un 10 % al març. Segons un últim sondeig, elaborat pel Centre Levada, un 81% dels russos declaren el seu suport a Putin. Ho explica en aquesta entrevista Denís Vólkov, director de l’únic institut sociològic independen­t de Rússia. Les sancions, per ara, juguen a favor del poder, ja que és massa aviat perquè els seus efectes es notin en l’economia.

Quina és l’opinió general dels russos respecte a la intervenci­ó militar a Ucraïna?

Segons les nostres dades (enquesta 24-30 de març), prop d’un 80% donen suport a l’operació, mentre que un 14% no. L’últim mes s’ha enfortit el suport.

Com s’explica l’augment?

La majoria entenen aquest conflicte com un conflicte entre Rússia i Occident que es desenvolup­a a Ucraïna. A començamen­ts del febrer, un 60% ja creien que el culpable de l’escalada eren els Estats Units. Aquesta tendència s’ha enfortit al març per les sancions i la sortida de les marques estrangere­s. Hem notat també que hi ha gent que evita explicar per què dona suport al poder. Són els més joves (fins a 35 anys), senten la pressió i no els és gaire còmode explicar la seva posició. Aquest segment de població es divideix en dos: una part que es decideix per la mobilitzac­ió en contra de les autoritats, i una altra que s’uneix a la majoria per pressió de la polititzac­ió, els arrestos a les manifestac­ions.

És comparable aquest suport al Kremlin amb altres crisis?

Part de l’estat d’ànim que s’observa és el mateix que es va veure a començamen­ts de l’any 2014 (annexió de Crimea, començamen­t de la guerra del Donbass). La situació de conflicte assegura la consolidac­ió de l’opinió pública al voltant de Putin, del Govern i de Rússia Unida. Potser això no sigui el correcte, però aquest és un moment en què no es pot no donar suport al patriotism­e.

Hi influeix la propaganda oficial?

Encara que ara hàgim vist el bloqueig de part dels mitjans de comunicaci­ó independen­ts, que l’Estat domini la informació a Rússia és una cosa que existeix i ha estat influint els últims 15 anys. No crec que ara hagi marcat les enquestes, la tendència ja es notava des del febrer. Sí que tindrà influència a llarg termini: hi haurà menys punts de vista, menys diversitat, una informació de menys qualitat.

Els alts índexs de suport al poder solen mantenir-se després d’haver acabat el conflicte?

És difícil de dir. El 2014 es va mantenir durant tres o quatre anys. Dependrà no només de l’activitat militar, sinó de com sigui després la relació amb Occident. Mentre el conflicte continuï, el suport al poder es mantindrà alt.

La situació econòmica pot capgirar aquestes opinions?

Encara és aviat. Encara que l’efecte de les sancions ja es comenci a notar, perquè tinguin influència en l’opinió pública, cal esperar a mitjà termini. De moment, l’efecte és el contrari: augmenta el percentatg­e de suport a les autoritats, perquè la sensació de la gent és que ens volen fastigueja­r des de tot arreu.

Les primeres setmanes d’intervenci­ó hi va haver protestes. Ara menys. Els russos no estan disposats a manifestar-se?

No hi ha estat d’ànim de sortir a manifestar-se. Comparant-ho amb el 2014, hi havia una part de la gent que sí que hi estava disposada. Però aquell any s’autoritzav­en els mítings, s’hi podia participar sense perill. Ara la situació és molt més dura, no s’autoritzen actes de protesta, els que hi participen saben que hi ha risc de ser detingut, i la detenció és molt més severa. Ara és perillós sortir. D’altra banda, l’últim mes hem observat una mobilitzac­ió a favor del poder. Aquests dos processos han frenat aquesta onada de protestes que amb prou feines havia començat.

L’esperit de protesta del 2021, després de la detenció d’Aleksei Navalni, ha desaparegu­t?

La situació és diferent. La reacció dura de les autoritats ja va començar l’any passat. A més, la imatge d’aquestes protestes, sobretot entre la generació de mitjana edat i

En culpen els EUA “La majoria dels russos veuen a Ucraïna un conflicte entre Rússia i Occident”

més gran, va ser negativa. Tenim gent a qui no van agradar i gent que prefereix ser pragmàtica. Per si fos poc, Navalni és a la presó, molts dels seus partidaris se n’han anat de Rússia, ja no hi ha una organitzac­ió. A més, és perillós.

Llavors, la societat russa ha perdut una de les eines per influir en el poder?

Gran part dels activistes se n’han anat. I entre la gent corrent, saben que si no es pot canviar la situació, l’únic possible és canviar la seva actitud i adaptar-se. ●

 ?? . ?? El sociòleg rus Denís Vólkov
. El sociòleg rus Denís Vólkov

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain