La Vanguardia (Català-1ª edició)

La revolució arriba en holograma

Jean-Luc Mélenchon, candidat de l’esquerra radical francesa, fa servir la tecnologia per mobilitzar els votants

- EU E IO AL

Al’esquerra francesa No hi ha un tribú com Jean-Luc Mélenchon. Pot ser brutal i poètic, populista i filòsof. Sempre amb passió i un histrionis­me calculat. Aquest diputat de 70 anys, nascut a Tànger i d’ascendènci­a espanyola, ha fet servir la tecnologia hologràfic­a per mobilitzar el vot, amb un míting simultani en dotze ciutats. És la tercera vegada consecutiv­a que aspira a l’Elisi.

El Mélenchon real, fidel a una indumentàr­ia estàndard –americana, texans i corbata granada–, és a Lilla, a l’extrem nord del país. Però el seu holograma apareix en onze escenaris més repartits per la geografia francesa, des de Vannes, a Bretanya, fins a Niça, a la costa mediterràn­ia; des de Metz, a la Lorena, fins a Pau, als Pirineus Atlàntics. La Vanguardia ha triat Trappes, a uns 25 quilòmetre­s al sud-oest de París. Unes mil persones han anat al teatre La Merise per participar en el multimítin­g. Són 20.000 a tot França, segons l’organitzac­ió.

L’holograma dona un halo màgic, gairebé místic. Mélenchon sorgeix de sobte, envoltat al principi en un cilindre de llum, enmig d’aplaudimen­ts, com un sant o una marededéu. En una altra època es parlaria de miracle. L’efecte és prodigiós.

A les dotze ciutats s’hi ha col·locat el mateix púlpit. Quan Mélenchon s’hi recolza o consulta algun paper, la seva versió virtual en tres dimensions ho reprodueix a la perfecció. “Em sembla formidable, tens la sensació que és aquí de debò”, comenta un assistent, i afegeix, entusiasta: “Només Mélenchon s’atreveix a fer servur aquest avenç tecnològic”.

L’elecció de Trappes no és casual. Aquesta ciutat de 32.000 habitants té una forta tradició obrera i d’esquerres en un departamen­t, Yvelines (amb capital a Versalles), molt burgès i de dretes. La companyia nacional de ferrocarri­ls hi tenia grans instal·lacions per al mantenimen­t de les locomotore­s i els vagons. Va ser un feu comunista. El seu alcalde actual, Ali Rabeh, d’origen marroquí, fa costat a Mélenchon. Trappes, amb alta densitat d’immigració, ha estat notícia els últims anys com a focus d’islamisme i punt de partida de gihadistes cap a Síria i l’Iraq per afegirse a l’Estat Islàmic.

Trappes podria encarnar aquell islamoesqu­erranisme que es retreu a Mélenchon i a l’esquerra radical francesa, la seva pretesa connivènci­a política –també per interès clientelis­ta– amb el radicalism­e musulmà. “És una caricatura, fantasmes”, replica un dels organitzad­ors del míting.

La demostraci­ó de força de Mélenchon amb el seu xou hologràfic té per objectiu intentar superar la ultradreta­na Marine Le Pen, diumenge que ve, i colar-se en la segona volta de les presidenci­als, el 24 d’abril. Els sondejos indiquen que el líder França Insubmisa (LFI) –i candidat de la plataforma Unió Popular– podria fer saltar la sorpresa. El 2017 ja va estar a punt d’aconseguir-ho. Va obtenir un 19,6% de vots.

A l’inici del discurs, Mélenchon parla d’una “vibració indescript­ible”. “Sento que la gran roda de la història i dels seus engranatge­s passa per nosaltres”. Dedicarà llargs minuts a arremetre contra Le Pen, amb qui competeix pel vot de les classes populars.

Durant més d’una hora, Mélenchon desgrana el seu ambiciós projecte, de caire revolucion­ari, ja que pretén canviar de règim. Proposa una assemblea constituen­t que elabori una nova carta magna que substituei­xi l’actual, del 1958, impulsada per De Gaulle. Seria el naixement de la VI República. Per “trencar amb la monarquia presidenci­al” d’avui planteja instaurar el referèndum revocatori, amb l’objectiu de fer fora del poder un president que no compleixi les promeses.

Entre les seves principals iniciative­s hi ha la jubilació als 60 anys, la pujada del salari mínim a 1.400 euros nets mensuals i l’abandoname­nt de l’energia nuclear. Mélenchon vol sortir de l’OTAN i una política no-alineada, decididame­nt pacifista. Condemna “la guerra abjecta” a Ucraïna i les atrocitats russes, malgrat que compara els danys del conflicte amb “la devastació lligada a la política dels liberals”. Segons ell no hi ha alternativ­a a la “desglobali­tzació” i al canvi total del model econòmic i social.

La intervenci­ó del candidat, que amb prou feines consulta papers, adquireix un to filosòfic quan critica “el temps curt” que imposa el capitalism­e neoliberal i parla de “recuperar la propietat col·lectiva del temps llarg”. Convida a reflexiona­r sobre l’efecte nociu i l’enorme cost sanitari i econòmic de l’excés de soroll i de llum nocturna, de la mala alimentaci­ó, de no respectar si és de dia o de nit a la feina, d’haver suprimit el descans dominical. “Un altre món és possible”, diu la seva consigna de campanya. Dona xifres per finançar la seva revolució, però cal tenir molta fe per creure que els números quadren.

“Si arriba a la segona volta, donarà una mica d’obertura d’esperit a França, una visió acollidora cap als valors de la democràcia social”, opina en Florent, un treballado­r de 44 anys. “És important per a la imatge internacio­nal del país que els dos candidats d’extrema esquerra quedin eliminats”, diu l’Alain, un director d’escola retirat. “França recuperarà l’orgull com a far de la humanitat en la lluita social”, afegeix la seva dona, la Josette.

“Estic totalment d’acord amb Mélenchon pel que fa a repartir la riquesa, bloquejar els preus, anar cap a la VI República i reparar la societat perquè els pobres no siguin tan pobres i reduir la bretxa amb els rics –afirma en Gilles, cantant profession­al, de 68 anys–. Podria guanyar perquè té una capacitat de convicció extraordin­ària i és l’únic amb un programa”.

En la seva missa laica de ritu hologràfic, Mélenchon sens dubte va convèncer els feligresos, però necessita molt més suport per arribar a l’Elisi. ●

El líder de França Insubmisa vol una VI República i revocar un president que incompleix­i promeses

El candidat filosofa sobre el temps, la llum i el descans dominical en un míting virtual en dotze ciutats

TONI BATLLORI

 ?? PASCAL ROSSIGNOL / RE TERS ?? Hi va haver un Mélenchon real, a Lilla, i onze versions hologràfiq­ues en altres tantes ciutats franceses
PASCAL ROSSIGNOL / RE TERS Hi va haver un Mélenchon real, a Lilla, i onze versions hologràfiq­ues en altres tantes ciutats franceses
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain