La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Constituci­onal reprova el veto a Iceta per ser senador

JxCat, ERC i la CUP li van impedir presidir la Cambra Alta

-

que la Mesa del Parlament va vulnerar els seus drets de representa­ció quan va canviar el mètode tradiciona­l de votació dels aspirants autonòmics a senadors –de la fórmula nominal, mitjançant papereta, es va passar a una votació secreta, per via electrònic­a–, que posava en risc de bloqueig la facultat del grup parlamenta­ri socialista d’aconseguir la designació, com finalment va passar.

El Tribunal veu acceptable

El Tribunal creu que es va vulnerar el seu dret de representa­ció quan es va permetre que la votació fos secreta

que la Mesa del Parlament proposés un mètode de votació diferent de l’habitual per estar previst al reglament de la Cambra, però dona la raó als socialiste­s quan assenyala que l’òrgan d’ordenació parlamentà­ria hauria d’haver reconsider­at la seva decisió una vegada que el PSC ho va demanar.

JxCat, ERC i la CUP van votar en contra de l’elecció del llavors primer secretari del PSC com a senador, amb un consumat veto insòlit i sense precedents. En quaranta anys de parlamenta­risme, el ple de la Cambra catalana no havia tombat mai els candidats selecciona­ts per cada formació per recalar el Senat.

Després d’aquesta votació, Iceta va anunciar que recorreria, no sense abans lamentar que “el sectarisme” s’havia imposat “per sobre de la llei i el sentit comú”, i acusar els partits independen­tistes de trencar l’“última norma de cortesia parlamentà­ria que quedava” després dels anys del procés.

La sentència, que ha tingut com a ponent Juan Antonio Xiol, compta amb el vot particular del magistrat Ramón Sáez. ●

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? El ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, al Parlament
ANA JIMÉNEZ El ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, al Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain