La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Fiscalia es querella per estafa en la venda de mascaretes a Madrid

-

Anticorrup­ció va fer ahir el pas de querellar-se per estafa agreujada i falsedat en document mercantil contra dos empresaris madrilenys que el març del 2020 van vendre material sanitari a l’Ajuntament de Madrid per un valor superior als 12 milions d’euros.

En aquesta operació s’haurien embutxacat comissions de fins a sis milions d’euros que, al seu torn, van ser destinats a la compra d’un iot, cotxes d’alta gamma i articles de luxe, pels quals la Fiscalia hi afefiria el delicte de blanqueig de capitals.

Anticorrup­ció considera que “els querellats van actuar amb ànim d’obtenir un exagerat i injustific­at benefici econòmic” – que s’acostaria al 60% en el cas de les mascaretes, al 81% en el cas dels guants i al 71% en el cas dels tests de diagnòstic–.

I posa el focus en la relació d’amistat que manté un dels comissioni­stes amb un familiar de l’alcalde de la capital, José Luis Martínez-Almeida .

En concret, apunta a Luis Medina, fill de la model Naty Abascal i del traspassat duc de Feria, que s’hauria valgut de la seva condició de personatge conegut a la vida pública i dels seus contactes per obrir un canal de comunicaci­ó amb l’àrea d’Hisenda i Personal de l’Ajuntament de Madrid i oferir els seus serveis en la lluita contra la pandèmia.

A partir d’allà va ser el seu amic, el també empresari Alberto Luceño, qui va liderar l’operació presentant-se com a “expert en importació de productes procedents del mercat asiàtic, amb fàbriques a la Xina a la seva disposició”.

Però la Fiscalia conclou que no només “no tenia experiènci­a significat­iva” ni contactes, sinó que “tampoc no actuava mogut per una intenció altruista”.

Després que Eldiario.es destapés la investigac­ió, Almeida ja va aclarir divendres que “cap treballado­r municipal no és objecte de la quere

Dos empresaris s’haurien valgut de l’amistat amb un familiar d’Almeida per cobrar comissions de sis milions d’euros

lla”. I ahir va anunciar que l’Ajuntament es personarà en el procedimen­t “per exercir les accions que correspong­uin”.

Tot i això, el regidor assegura que va ser una tercera persona qui va contactar amb un familiar seu. I afegeix que aquest es va limitar a facilitar un simple correu electrònic del Consistori. ●

 ?? EDUARDO PARRA / EP ?? José Luis Martínez-Almeida
EDUARDO PARRA / EP José Luis Martínez-Almeida

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain