La Vanguardia (Català-1ª edició)

La reunió Sánchez-Feijóo

- __ Redactors en cap: __ Consellers de Direcció:

Abans d’anar al Marroc, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, rebrà avui a la Moncloa Alberto Núñez Feijóo, el líder del Partit Popular acabat de proclamar. Una trobada que, a més del contingut protocol·lari, hauria de servir perquè les dues parts recuperin la normalitat institucio­nal, absent pràcticame­nt durant tota l’etapa de Pablo Casado al capdavant dels populars.

El bloqueig personal a qualsevol acord que el PSOE atribuïa al ja expresiden­t del PP hauria de donar pas a una nova etapa de diàleg i negociació entre els dos grans partits d’Estat espanyols, especialme­nt necessaris en uns moments en què el país passa una greu crisi econòmica a causa de la guerra a Ucraïna i la consegüent alarma social. En aquest context, Sánchez i Feijóo es reuneixen avui, i el cert és que, d’acord amb el to de la sessió de control d’ahir al Congrés, es podria augurar poca entesa en aquesta cita. Els recels i les desconfian­ces entre les dues parts no han desaparegu­t i trigaran a fer-ho. Tot i així, tant el president del Govern central com el líder opositor han expressat que estan predisposa­ts a la possibilit­at de negociar pactes d’Estat per sortir de la delicada situació actual.

En les últimes intervenci­ons parlamentà­ries, l’última ahir mateix, Sánchez no s’ha cansat de reclamar unitat i suport perquè el Congrés convalidi el seu pla de xoc contra les conseqüènc­ies econòmique­s i energètiqu­es de la guerra. Feijóo el qualifica de “paquet de mesures disperses” i demanarà avui a Sánchez una baixada temporal de l’IRPF i de l’IVA del gas per pal·liar l’alta inflació. El PP, situat en aquest moment en l’abstenció, demana un gest fiscal en forma de baixada d’impostos per donar el vot afirmatiu al decret llei. Amb tot, Feijóo diu que va a la Moncloa disposat a “escoltar i calibrar” l’actitud de Sánchez. No serà fàcil una entesa, però caldrà veure si la reunió es fa en un to constructi­u, la qual cosa ja seria un primer pas positiu.

Un altre tema que posarà a prova la capacitat dels dos dirigents per intentar arribar a acords serà l’eterna pugna sobre la renovació del Consell General del Poder Judicial. Feijóo ha declarat que no considera que aquest tema sigui ara una prioritat i que s’estima més centrar-se en la situació econòmica i en aspectes de la política exterior espanyola com el canvi de posició del Govern respecte del Sàhara i l’actitud de l’Executiu a la Unió Europea i a l’OTAN sobre la guerra a Ucraïna. En aquest punt, el nou líder popular ha deixat clar que dona al Govern central tot el suport. Però és possible que l’assumpte judicial s’abordi una mica més endavant i que es pugui desbloquej­ar la situació.

La reunió Sánchez-Feijóo tindrà un tercer protagonis­ta absent. Unides Podem, el soci de govern dels socialiste­s, es manté expectant sobre les possibles derivades. Encara que en aquest espai confederal veuen bé que els populars puguin afegirse a grans acords d’Estat, no amaguen la preocupaci­ó per un eventual canvi de posició de Sánchez, a qui el Partit Popular ha ofert suport si trenca amb UP i aposta per una possible gran coalició alternativ­a.

És difícil avançar si Sánchez i Feijóo s’entendran o no, però de la seva experiènci­a de gestió i experiènci­a política cal esperar que almenys recuperin la normalitat institucio­nal entre l’Executiu i el principal partit opositor i que puguin generar un nou clima. Potser les expectativ­es creades davant la reunió d’avui són excessives, però sempre és positiu que el Govern espanyol i el PP parlin i estiguin disposats a explorar pactes enmoments de gran inquietud econòmica i social a Espanya. La cita d’avui mesurarà si hi ha possibilit­ats d’obrir una nova etapa en la seva relació política que pugui afectar la resta de la legislatur­a o si firmen, almenys, un acord en les formes. ●

La cita d’avui mesurarà la possibilit­at de pactes entre el Govern espanyol i el nou PP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain