La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tot el camp

- Quim Monzó

Si cap nova filtració inadequada no ho espatlla, a partir de la temporada que ve el Barça passarà a tenir nou patrocinad­or principal: Spotify. Acaba així l’època en què els futboliste­s els patrocinav­a Rakuten i les futboliste­s, Stanley. Quatre anys han portat la marca Stanley les jugadores. Que les patrocinés va ser un fet històric perquè mai havien tingut un main partner, que en diuen els enrotllats.

Stanley és una divisió de Stanley Black & Decker especialit­zada en eines de ferreteria, per a fusters, paletes i lampistes. Tornavisos, martells, ribots, xerracs, cisells, enformador­s... Instrument­s de tota mena, d’ús domèstic o industrial.

Durant aquestes últimes quatre temporades m’ha encuriosit el fet que mentre els homes els patrocinav­a una empresa dedicada al comerç per internet i una tele, les dones les patrocinés una empresa de ferreteria. No s’ha valorat prou el que això ha suposat. Encara que majorità

No s’ha valorat prou el que ha suposat el patrocini de Stanley

riament –és impossible negar-ho– al bricolatge s’hi dediquen els homes, hi ha moltes dones que també s’hi posen. Ho vaig aprendre de ben petit. Quan jo era nen, a casa el bricolatge era cosa de ma mare, que fins i tot un dia va doblegar un tub de ferro per, collat a un disc d’halterofíl­ia de plom que li feia de base, muntar un llum de peu que després va pintar de mini i encabat de negre. Però el tòpic sobre la divisió per sexes d’aquestes tasques encara persisteix.

Ara, sovint les autoritats publiquen anuncis on apareixen dones amb un casc al cap, reivindica­nt el seu dret a fer de paletes o de lampistes. Però pocs patrocinad­ors han fet tant per aquest pas igualitari com Stanley. Seria bo que el Barça li retés un homenatge, ni que fos discret. ¿Que potser no seria bonic, abans del començamen­t d’un partit, veure les jugadores al mig del camp enarborant el trepant percussor FatMax SVK208? ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain