La Vanguardia (Català-1ª edició)

Freud i el desig de maternitat

- Maricel Chavarría

Sigmund Freud, que en pau descansi, creia que l’atàvic rebuig del femení que es trobava en totes i cadascuna de les societats era una cosa inherent a la naturalesa pròpia dels sexes. Elles estaven abocades a envejar el penis de l’home i ells no es podrien convèncer mai que una actitud passiva cap a altres homes no és sinònim de feminitat i castració. El desig de masculinit­at era per al pare de la psicoanàli­si quelcom universal, sovint retingut en l’inconscien­t, per això aflorava com un influx pertorbado­r.

Si s’haguessin complert les seves vuitcentis­tes conclusion­s, els drets de les dones seguirien avui als llimbs i la política no hauria pogut contrarest­ar cap de les injustície­s que suposa la distribuci­ó de rols socials.

Un segle i mig després, l’actual societat líquida, postmodern­a i postestruc­turalista exerceix sense rubor la voluntat del déu Freud –deu ser cosa de l’inconscien­t– quan disfressa d’economia i mercat el persistent rebuig del femení. El que s’amaga, per exemple, darrere de l’explotació sexual i reproducti­va. El Tribunal Suprem acaba de sentenciar que els contractes de maternitat subrogada –el lloguer de ventres que ara es vol presentar com una nova forma de família en un món canviant– vulneren els drets fonamental­s de la dona gestant i de la criatura gestada. El camí per a aquest desig de maternitat o paternitat, infereix, és a Espanya l’adopció.

I si aquest tipus de sentència resulta inacceptab­le per a les persones implicades és perquè el rebuig del femení que practicave­n les nostres mares, quan s’assegurave­n que els nostres germans no rentessin els plats o fessin els llits, és el mateix que hi ha al darrere de les dones i homes que avui confonen desig amb dret a la maternitat i la paternitat.

Aquestes persones són igual de víctimes d’aquesta societat consumista que els diu que tot és susceptibl­e de compravend­a –arribant a creure’s que aquelles que presten el seu cos per a la gestació o el sexe ho fan per gust– com ho són les ucraïneses que, com explicava Joaquín Luna al principi de la guerra, van abandonar els seus nadons a la maternitat de Kíiv. Possibleme­nt els contractes que van firmar les obligaven a fer-ho. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain