La Vanguardia (Català-1ª edició)

Lletres polítiques

- Antoni Gutiérrez-Rubí

El poder de les paraules en política és determinan­t. La seva capacitat d’evocar, interpreta­r i donar sentit és decisiva. Però en comunicaci­ó política cada vegada més s’empren les lletres –siguin inicials o acrònims– com a part d’un símbol polític de gran potencial, que serveix per identifica­r un projecte polític, un lideratge o tot un país.

Ho estem veient en el context actual de la guerra entre Ucraïna i Rússia, on la Z ha protagonit­zat part del combat polític i comunicati­u. Encara que no és a l’alfabet rus, el Kremlin assenyalav­a que la Z pintada de color blanc, que apareixia en parets, camions militars, etcètera, com a senyal de suport al Govern de Putin, vol dir Za pobedu (per la victòria). I el ministre d’Afers Exteriors ucraïnès feia una crida a tots els estats per criminalit­zar i prohibir l’ús d’aquest símbol a escala internacio­nal, perquè representa el suport a l’agressió russa contra el seu país.

Una sola lletra, carregada de significat diferent, que esdevé símbol po

Quan no n’hi ha prou amb les paraules, les lletres esdeven el discurs i la marca

lític, en drecera cognitiva per mostrar suport a una causa, ajudant ràpidament a interpreta­r-la. L’ús de sigles, inicials i/o d’una sola lletra, com a focus d’atenció, contribuei­x a emfatitzar i potenciar un missatge, una idea, que es pot declinar i adaptar a múltiples formats i propostes. Al llarg de la història, hem vist nombrosos exemples que han perdurat en la nostra memòria visual. Des de la A d’anarquisme, adoptada com un símbol de l’Alliance Ouvrière Anarchiste (AOA), fundada el 1956 a Brussel·les; passant per la D de Democrats, símbol i logo del Partit Demòcrata dels Estats Units; la O d’Obama, amb els colors de la bandera nord-americana, creada per la companyia Sender LLC de Chicago; la H de Hillary Clinton, en la campanya electoral del 2016; la M de Michelle Bachelet protagonis­ta en la campanya presidenci­al xilena del 2013; la Z de Zapatero el 2007, o la famosa i popularitz­ada V de victòria, signe que es va fer famós durant la Segona Guerra Mundial i que associem especialme­nt a Winston Churchill i Charles de Gaulle, màxims propagandi­stes d’aquest símbol.

Quan amb les paraules no n’hi ha prou, no arriben o, senzillame­nt, no existeixen, les lletres es converteix­en en el discurs, en la marca i en el projecte. La comunicaci­ó reduïda a una lletra. Simplicita­t total. Eficàcia màxima. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain