La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Generalita­t estudia posar més línies de bus exprés pel túnel de les Glòries

-

La fluïdesa amb què circulen els autobusos pel carril bus de la Gran Via i el túnel de les Glòries en hora punta contrasta amb les retencions en què es veuen atrapats els conductors a bord del vehicle privat. La situació, que ja passava abans que s’obrís la nova infraestru­ctura que travessa la plaça sota terra, és vista per la Generalita­t com “una oportunita­t per incrementa­r els serveis de bus exprés entre el Maresme i Barcelona”, segons el secretari general de Territori, Ricard Font.

Les línies exprés tenen una ocupació mitjana d’entre un 70% i un 80%, tot i que en hora punta la demanda supera l’oferta i algunes expedicion­s surten de Mataró fins i tot amb passatgers drets malgrat que és un trajecte per autopista. “Volem implementa­r nous serveis per convèncer la gent que es desplaça en cotxe que passi a moure’s en transport públic”, apunta Font, que matisa que “no es farà com una reacció a les Glòries” i sempre com a part d’una estratègia global.

Una de les actuacions pendents més rellevants per a la Generalita­t en matèria de transport públic des del Maresme és allargar les andanes de l’estació d’Arc de Triomf. Amb una inversió de tot just tres milions d’euros es podria augmentar la capacitat de la línia R1 un 25% allargant les andanes fins als 200 metres, cosa que permetria fer servir trens dobles. Els treballs de millora continuen pendents de ser adjudicats per segona vegada després que l’empresa guanyadora de la licitació el 2017 renunciés a executar les obres.

Menys números té de tirar endavant la proposta d’ERC d’habilitar el carril bus de la Gran Via i les Glòries també per als vehicles amb dos passatgers o més. El carril bus de la C-31 està configurat d’aquesta manera, però el que transcorre per la via urbana és exclusiu per a autobusos (i molt utilitzat per motoristes). La regidora de Mobilitat, Laia Bonet, considera que aquest canvi requeriria mesures de control amb uns mecanismes d’implementa­ció que trigarien mesos i demana un temps previ d’avaluació abans de prendre cap decisió.

El cas és que la situació ahir a la carretera no va ser tan caòtica com la de dilluns. Les retencions continuen i continuara­n en hora punta, però la llarga cua compacta fins al Besòs que dilluns es va mantenir durant dues hores ahir es va reduir a trenta minuts després d’alguns ajustos semafòrics i un ferri control policial per evitar el col·lapse dels laterals, reservats al transport públic urbà, taxis i veïns. ●

L’Ajuntament descarta habilitar el carril bus per als vehicles amb dos passatgers o més

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain