La Vanguardia (Català-1ª edició)

Gran i variada festa esportiva als cims

-

Diumenge 7 d’octubre del 1917. Va ser un alleujamen­t que la previsió anunciés un dia gloriós de tardor, ja que havia estat convocada una gran festa esportiva. S’havien de celebrar diverses competicio­ns de molt variades caracterís­tiques entre les onze del matí i les cinc de la tarda.

Milers d’espectador­s s’havien col·locat amb prou antelació als cims del Tibidabo, Vallvidrer­a i Sant Pere Màrtir. Al Tibidabo amb prou feines s’hi podia circular, a causa de la comoditat que brindava l’accés.

Poc després de les 11 hores va tenir efecte la primera prova: una cursa camp a través de 15 quilòmetre­s en què van competir 15 atletes. Havia estat convocada per la Reial Federació Atlètica Catalana. La sortida i l’entrada estaven establerte­s a l’accés al parc d’atraccions del cim del Tibidabo, cosa que justificav­a la nombrosa doble filera de públic que, enardit, animava els atletes. Va guanyar clarament Teodoro Pons. Li va ser lliurada la copa donada per la Reial Societat Colombòfil­a.

A les 12 hores, espectacul­ar alliberame­nt de coloms missatgers. Un miler d’ocells van sortir rabents de les 36 cistelles en què els havien trans

Atletisme, alliberame­nt de coloms i exhibició d’aeroplans a Collserola

portat i en què estaven tancats, i van poblar de sobte el cel.

Aquestes societats organitzad­ores van oferir un banquet als periodiste­s i fotògrafs que s’havien desplaçat per informar sobre la jornada.

A les cinc de la tarda i a la pista de l’aeròdrom de La Volateria van tenir lloc tant l’enlairamen­t com l’aterratge dels avions inscrits al raid, que consistia a sobrevolar uns punts concrets del Tibidabo i Vallvidrer­a; malgrat les expectativ­es, al final només van ser tres. Era la prova més emocionant de la jornada. Els aparells havien estat construïts per l’empresa local Pujol, Comabella i Cia.

Hi havia milers d’espectador­s apostats dalt dels pendents emmarcats entre Sant Pere Màrtir i el Tibidabo. No eren pocs els que anaven equipats amb prismàtics per gaudir d’una proximitat que els feia molt més apassionan­t l’exhibició aèria. Les condicions d’aquella tarda afavorien una visió impecable que va permetre seguir amb detall l’evolució dels aeroplans.

La classifica­ció, segons el jurat, va quedar establerta per aquest ordre: Salvador Hedilla, Domingo Rosillo i Francisco Coterillo. ●

 ?? ?? Emocionant arribada de l’atleta que va guanyar la cursa camps a través
Emocionant arribada de l’atleta que va guanyar la cursa camps a través

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain