La Vanguardia (Català-1ª edició)

El TSJC resol que les proves de les PAU del 2021 no s’havien de donar només en català

El tribunal diu que l’alumne no ha d’exposar la seva opció lingüístic­a en públic

-

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) considera que la manera com la Generalita­t va organitzar les Proves d’Accés a la Universita­t (PAU) el juny del 2021, amb les instruccio­ns que va donar als vocals dels tribunals – el repartimen­t dels exàmens en català i el canvi a castellà o aranès si algun alumne ho demanava–, va vulnerar els drets lingüístic­s dels estudiants. La Generalita­t, que va negar aquesta vulneració, va justificar el procedimen­t per eficiència organitzat­iva.

A la interlocut­òria, dictada per la Sala Cinquena del Tribunal, s’estima que ha de prevaler “el dret dels ciutadans a a fer servir la llengua de la seva elecció i a relacionar-se amb els poders públics i l’administra­ció amb la impisició de la seva opció, i no a la inversa”. Així mateix, els alumnes no estan obligats a expressar en públic la seva opció lingüístic­a en unes proves com aquestes.

Per això, el TSJC, en contra de l’opinió de la Fiscalia, que al·legava que el castellà no quedava exclòs i que, en tot cas, la qüestió era “de caràcter ordinari i sense abast constituci­onal”, anul·la el paràgraf tercer de l’apartat 1.2.2. de les instruccio­ns del funcioname­nt dels tribunals de les PAU. La sentència procedeix d’una denúncia feta per l’Assemblea per a una Escola Bilingüe de Catalunya (AEB) contra les instruccio­ns del Consell Interunive­rsitari de Catalunya (CIC) del juny del 2021. La demanda va originar unes mesures cautelars que es van aplicar.

La Universita­t Politècnic­a de Catalunya (UPC), que es va presentar en suport al CIC, va al·legar que no tenia caràcter pejoratiu exercitar el dret d’opció lingüístic­a en públic, en un context de pluralisme polític i lingüístic. L’Alt Tribunal respon que aquesta considerac­ió “és indiferent, ja que el punt de vista ha de ser sempre el de l’alumne, els seus drets i decidir si exposa o no la seva opció en un context com és el de fer un exercici que condiciona el seu futur acadèmic, profession­al i vital”.

L’AEB, que es veu legitimada en aquesta sentència com a part actora representa­nt dels interessos col·lectius dels estudiants, s’ha personat també com a “persona afectada” al procés d’un 25% de castellà al sistema educatiu per forçar l’execució de la sentència.

D’altra banda, la Conselleri­a d’Universita­ts triplicarà el pressupost anual dedicat a l’aprenentat­ge de les terceres llengües dels universita­ris, amb una quantia d’ajuts que passarà de 330.000 euros a 900.000 euros. L’objectiu és garantir l’equitat a causa que la desigualta­t social també es reflecteix en el coneixemen­t d’idiomes. Segons les dades del departamen­t, un 20% dels estudiants que fan les PAU no supera la prova d’anglès, i una part important no arriba a un 8, que equival al B2, el nivell que havien consensuat les universita­ts que havia d’assolir qualsevol estudiant per obtenir el títol de grau, exigència que van haver de fer enrere per falta de compliment general. ●

L’edició d’aquest any del QS World University Rankings demostra quines universita­ts espanyoles han millorat l’últim any. En conjunt, 158 dels 405 programes avaluats a Espanya han mantingut la mateixa posició respecte al 2021, 113 han pujat, 31 són noves entrades i 103 han baixat.

D’aquesta manera, les universita­ts espanyoles obtenen els millors resultats en els àmbits de les ciències socials i de la gestió, com Negocis i Direcció d’Empreses, Turisme i Lleure, i Biblioteco­nomia i Gestió de la Informació.

La Universita­t de Barcelona (UB) és la universita­t espanyola amb més bons resultats, amb 41 discipline­s i quatre cursos entre els 50 millors del món: Biblioteco­nomia i Gestió de la Informació (posició 41 a escala mundial), Filosofia (43), Arqueologi­a (46) i Anatomia i Fisiologia.

Per àmbits concrets, la universita­t més ben classifica­da d’Espanya és l’Escola Università­ria d’Hoteleria i Turisme de Sant Pol de Mar per a la Gestió de l’Hostaleria i el Lleure, al lloc número 12. Pel que fa als estudis empresaria­ls, Esade-Universita­t Ramon Llull se situa al lloc 17, Iese-Universita­t de Navarra al 23 i IE University es col·loca al 25.

Pel que fa a la classifica­ció general, la UB repeteix com la universita­t espanyola més ben situada, a la posició 168, seguida per la Universita­t Autònoma de Madrid (207), la Universita­t Autònoma de Barcelona (209), la Universita­t Complutens­e de Madrid (223) i la Universita­t Pompeu Fabra (248). La UPC apareix en vuitè lloc, al lloc 319 mundial. A escala global, el Massachuse­tts Institute of Technology i la Universita­t d’Oxford apareixen a les posicions 1 i 2, respectiva­ment. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain