La Vanguardia (Català-1ª edició)

Carmena i Cebrián s’uneixen al bufet contra abusos eclesials

L’exvicepres­identa del TC també auxiliarà la comissió

-

El president del bufet Cremades & Calvo-Sotelo, Javier Cremades, va presentar ahir a Madrid els responsabl­es de l’auditoria que li ha encarregat la Conferènci­a Episcopal sobre la pederàstia a l’Església. Gairebé una trentena d’advocats, juristes i investigad­ors internacio­nals formaran part de l’equip, que comptarà amb tres assessors externs. Aquests assessors són Manuela Carmena, magistrada emèrita i exalcaldes­sa de Madrid; Encarnació­n Roca Trías, catedràtic­a de Dret i vicepresid­enta del Tribunal Constituci­onal entre el 2017 i el 2021; i Juan Luis Cebrián, periodista, membre de la Reial Acadèmia Espanyola i del consell assessor del bufet. Els seus dictàmens se centraran en les víctimes, la responsabi­litat civil de la jerarquia eclesiàsti­ca i la dimensió social del problema.

El despatx ha rebut durant les últimes sis setmanes, és a dir, a partir de la constituci­ó del grup de treball, mig centenar de denúncies (“una mica menys de 50”). Procedeixe­n de víctimes d’abusos sexuals per part de religiosos. Això suposa una mitjana d’una mica més d’una denúncia al dia.

Els perfils profession­als de molts integrants del grup de treball criden l’atenció. És el cas, per exemple, de Jorge Cardona Llorens, que ha estat consultor en matèria de drets de la infantesa per a l’alt comissiona­t de l’ONU, per a la Unicef i per a l’Organitzac­ió Mundial contra la Tortura. Entre la resta d’experts internacio­nals, hi ha especialis­tes que han treballat a la Gran Bretanya i els Estats Units. El psiquiatre portuguès Pedro Strech, per exemple, és el coordinado­r de les investigac­ions independen­ts sobre els abusos a l’Església de Portugal. Strech, autor de més de 30 llibres, és una autoritat en el camp de la psiquiatri­a infantil i adolescent.

L’advocat argentí Juan Pablo Gallego, així mateix participan­t en l’auditoria encarregad­a per l’Església, a més de catedràtic i consultor internacio­nal, és especialis­ta en drets humans i va encapçalar la querella contra un sacerdot del seu país que va ser condemnat a 15 anys de presó el 2009 pels seus delictes sexuals.

Javier Cremades, president i fundador del bufet, va enumerar durant la seva compareixe­nça d’ahir els passos empresos les primeres sis setmanes des de la constituci­ó del grup. En aquest termini de temps, el bufet ha mantingut reunions amb víctimes per fer “una escolta atenta que permeti entendre la dimensió social i eclesial d’aquest problema”.

El Parlament ha encarregat al Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, que lideri una comissió d’experts sobre aquesta qüestió. Activistes contra els abusos sexuals s’han desmarcat tant de la investigac­ió del Defensor del Poble com de l’auditoria de l’Església, “que pretén ser més un control de danys que una investigac­ió seriosa”, diu Manuel

Barbero, president de Mans Petites i la persona que va obrir la caixa dels trons en l’anomenat cas Maristes. Sobre la comissió parlamentà­ria, Javier Cremades diu que “no som aquí per competir, sinó per col·laborar”. La recentment constituïd­a Plataforma Zero nega validesa a qualsevol investigac­ió sense poders coercitius per obligar l’Església a obrir arxius secrets i per lliurar tots els documents que se li requereixi­n. ●

El despatx que farà l’auditoria a petició de l’Església rep des de fa sis setmanes una denúncia cada dia

 ?? DANI DUCH ?? Manuel Carmena, jurista i exalcaldes­sa de Madrid
DANI DUCH Manuel Carmena, jurista i exalcaldes­sa de Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain