La Vanguardia (Català-1ª edició)

Apareixen misteriosa­ment uns diaris de Darwin robats a Cambridge

-

Podria ser l’argument d’un thriller. Uns valuosíssi­ms manuscrits de Charles Darwin que havien estat robats de la biblioteca de la Universita­t de Cambridge fa dues dècades han estat tornats misteriosa­ment i de manera anònima a la institució en una bossa rosa de regal amb una targeta de felicitaci­ó de Pasqua.

La bossa en qüestió va ser deixada el 9 de març a la porta del despatx del responsabl­e de la biblioteca, en una zona no coberta per les càmeres de seguretat, i així es va posar final feliç a una investigac­ió de Scotland Yard i la Interpol. Falta determinar qui ha fet el regalet valorat en milions d’euros, si els mateixos lladres o algú que els va comprar els manuscrits.

“La meva alegria és immensa, indescript­ible –ha dit Jessica Gardner, la bibliotecà­ria–. La pèrdua m’havia trencat el cor”. Als diaris que havien desaparegu­t hi ha l’esbós del Llibre de la vida que Darwin va elaborar el 1837 i anotacions cal·ligràfique­s en tinta amb les seves teories radicals sobre l’evolució de les espècies.

Els manuscrits “es van evaporar” el 2001, tot i que la Universita­t de Cambridge no va denunciar el cas com un robatori fins fa un any i mig, amb una sol·licitud d’informació a qualsevol que en pogués tenir una pista. “Aquests manuscrits, amb la resta de l’obra de Darwin que hi ha a Cambridge, són fonamental­s per entendre la història no només de la ciència, sinó també de la humanitat”, ha explicat el professor Stephen Toope, vicedegà de la prestigios­a universita­t. Els diaris recuperats estan en perfecte estat, tal com van ser fotografia­ts fa vint anys, dins del mateix arxivador en què es guardaven quan van ser robats i sense cap

Els manuscrits, recuperats en perfecte estat, portaven una nota: “Biblioteca­ri/a: bona Pasqua. X”

senyal de manipulaci­ó. L’única cosa nova és un sobre comú marró amb el missatge: “Biblioteca­ri/a: bona Pasqua. X”.

Els detalls de com es va perpetrar el robatori continua sent un misteri. Totes les entrades i sortides de l’edifici estaven cobertes per càmeres de vigilància en circuit tancat, igual que les sales de lectura i arxius. Els manuscrits tornaran a ser exhibits al públic a partir del juliol. ●

 ?? TU RT ROBERT  / ?? Una de les llibretes reaparegud­es
TU RT ROBERT / Una de les llibretes reaparegud­es

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain