La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Cambra del Llibre augura un Sant Jordi “històric” amb rècord de parades

Llibreries i floristeri­es començaran la festa el divendres 22 amb estands al carrer

-

Un Sant Jordi “històric” i amb magnificèn­cia. Això és el que preveu la Cambra del Llibre de Catalunya per al 23 d’abril, tal com va avançar dimecres el president, Patrici Tixis, en una roda de premsa a l’Ateneu Barcelonès a què també van assistir la presidenta del Gremi de Llibreters, M. Carme Ferrer; el secretari general de Cultura, Jordi Foz, i el tinent d’alcalde de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí. Tots auguren una diada participat­iva en el marc d’una festa sense restriccio­ns que recorda les viscudes anys enrere.

La Cambra aposta per adaptar el model implantat a l’última edició, agrupant en espais propis i diferencia­ts els profession­als del món del llibre i les floristeri­es per brindar-los la visibilita­t que es mereixen i, a més a més, evitar aglomeraci­ons.

D’altra banda, l’entitat, amb l’Ajuntament de Barcelona, ha consensuat que totes les llibreries de la capital catalana puguin tenir una parada davant l’establimen­t des del mateix divendres 22. Amb aquesta opció, adoptada també en altres poblacions catalanes, no només es podrà començar aquesta gran festa un dia abans, sinó que, de passada, s’espera que es descongest­ionin els espais.

El secretari tècnic del Gremi de Llibreters, Marià Marín, va subratllar que Barcelona tindrà 300 parades profession­als de llibres i roses, de les quals 170 seran amb firmes d’autors. Una xifra que supera fins i tot les del 2019, que van ser 240. “Ocuparien quatre quilòmetre­s de longitud si es posessin en línia recta”. Marín va destacar, a més a més, la dedicació del passeig de Gràcia sencer, des de la Gran Via fins a la Diagonal, creant així el que s’ha qualificat com una superilla literària, amb diversos carrers transversa­ls que la connectara­n amb la rambla de Catalunya.

Però, més enllà d’aquest gran focus, Sant Jordi s’estendrà a Barcelona per onze espais profession­als més, com Universita­t o passeig de Sant Joan, que es recupera després de dos anys. Aquesta zona s’especialit­zarà en còmic, novel·la gràfica i literatura infantil i juvenil i enllaçarà amb Ciutat Vella pel passeig de Lluís Companys. A més a més, es recuperara­n la plaça Reial i les parades a la Rambla, encara que només de profession­als del districte. Gràcia habilitarà la plaça de la Vila i la plaça Salmerón. Les Corts disposaran de la Diagonal, a l’altura de la plaça Valdivia, i a Sant Andreu llibreters i floristes aniran a la plaça d’Orfila. També hi haurà activitat a la rambla del Poble Nou i la plaça Sarrià. D’altra banda, es recupera el tradiciona­l esmorzar d’autors a la Virreina i, acabada la jornada, es donarà a conèixer la llista dels llibres més venuts, malgrat que només suposin un 5 % de les vendes.

Barcelona tindrà 300 estands per tota la ciutat, malgrat que el gran eix se situarà al passeig de Gràcia

A la resta de Catalunya, la presidenta del Gremi de Llibreters, M. Carme Ferrer, va explicar que cada municipi adaptarà la festa a les seves caracterís­tiques i dimensions. A Girona, per exemple, tornarà a la Devesa, mentre que Tarragona apostarà per la seva rambla Nova i Lleida repetirà a Francesc Macià i la rambla Ferran.

Ferrer recorda que un altre dels grans objectius és el de superar les xifres del 2019, quan es van vendre un total d’1,6 milions de llibres, cosa que va suposar uns 22 milions d’euros de facturació. Farà falta esperar a Sant Jordi per veure si s’assoleix o no aquesta meta. ●

 ?? OV F F clAN ?? Imatge d’ambient de l’última diada de Sant Jordi
OV F F clAN Imatge d’ambient de l’última diada de Sant Jordi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain