La Vanguardia (Català-1ª edició)

Kafka, Cesc i Jaimes

- Julià Guillamon

En l’època d’estudiant vaig llegir l’Amèrica, de Kafka, en l’edició argentina de l’editorial Losada. La novel·la la vaig trobar avorridota, tret d’un detall. Quan el protagonis­ta arriba a Nova York, el narrador descriu l’estàtua de la Llibertat que, a la mà, en comptes d’una torxa hi du una espasa. En una nota a peu de pàgina assenyalav­en que Kafka no havia estat mai a Nova York i que, potser per aquesta raó, s’havia equivocat, però que també podia ser que ho hagués fet expressame­nt com si l’estàtua volgués dir al jove Karl Rossman: “Ja veuràs el pa que s’hi dona, aquí, als Estats Units”. Vaig pensar que a la primera oportunita­t que tingués faria servir el mateix recurs: descriuria un monument, una estàtua, un carrer, una casa, de la manera més realista possible i, al mig, hi deixaria caure un element incongruen­t. Hi veia un munt de possibilit­ats expressive­s i simbòlique­s.

Tal dit, tal fet. Em vaig inventar una escena en la qual el protagonis­ta sortia d’un bar (el Si, Si, Si de la Diagonal 442, dissenyat per Gabriel Ordeig) i anava de tort per la vorera. Quan arribava a la plaça del Cinc d’Oros, li semblava que els edificis es bellugaven i li queien al damunt. Aleshores venia la gran escena kafkiana: l’estàtua de la victòria, obra de Frederic Marès, que fins fa no gaires anys hi havia davant de l’obelisc, ensenyava la mà amb l’espasa. La figura, que simbolitza­va la victòria franquista en la Guerra Civil, no duia una espasa a la mà, és clar: hi duia una branca d’olivera. Amb l’altra mà sostenia una estatueta petita, alada, una niké.

He estat molt content de descobrir, en el llibre de Jordi Duró Cesc Cartellist­a (Univers) que el dibuixant Cesc (Francesc Vila i Rufas, 1927-2006) va tenir la mateixa idea. Duró ha fet un llibre magnífic que, més enllà dels cartells, reuneix un piló de treballs publicitar­is i editorials de Cesc. La llibreria Jaimes del passeig de Gràcia (ara al carrer València) està molt lligada a la seva trajectòri­a. Hi va exposar dibuixos i obra gràfica i en va fer tota la papereria. El 1964 va il·lustrar unes bosses de paper amb elements caracterís­tics del passeig de Gràcia, entre els quals hi havia la Pedrera, els fanals de ferro forjat, un cinema (que sembla el Savoy) i la llibreria Jaimes. Hi havia, dibuixats sense acritud, cotxes i autobusos, un guàrdia urbà amb salacot i la gent que pujava i baixava l’escala del metro. També hi sortia el llapis, el monument plantat al mig de la cruïlla passeig de Gràcia i Diagonal que havia passat de celebrar la República a exaltar el franquisme. Cesc va dibuixar l’obelisc, la peanya, els elements amb forma de grans cristalls de pedra que protegien el conjunt i l’estàtua d’en Marès que, en la seva versió, du un pit a l’aire, com La llibertat guiant el poble (un d’aquells pits sense mugró de les nines i de les dictadures). En lloc de la branca d’olivera de la pau per pebrots, alça una flor, amb un gest natural i simpàtic. És un dibuix petit, perdut enmig d’altres dibuixos, que representa, millor que cap altre, l’acceptació burleta del món, la intel·ligència i la ironia d’en Cesc.

Jordi Duró ha reunit en un llibre un piló de treballs publicitar­is i editorials de Cesc

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain