La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’epifania de l’extrem centrat

Xavi aconseguei­x la versió més completa de Dembélé en cinc anys de blaugrana

- C$RLES RUIPÉREZ viespclit Enviat Especial

A Frankfurt esperen al Barcelona a l’Europa League com si fossin els globetrott­ers. “Es podria haver venut quatre vegades l’aforament de l’estadi”, anuncia Philipp Reschke, cap dels serveis jurídics de l’Eintracht, que també xifra en 15.000 els seguidors germànics que seran dijous que ve al Camp Nou per a la tornada. “És el visitant més de renom i exitós que hem tingut en 62 anys en partit oficial”, corrobora Axel Hellmann, portaveu de la directiva alemanya. Tot i això, hi ha un parell de jugadors que l’Eintracht s’hauria volgut estalviar perfectame­nt. Es tracta de Dembélé i Aubameyang, autors dels dos gols que van donar la final de la Copa del 2017 al Borussia Dortmund i van deixar les àguiles sense títol.

El davanter francès torna a Alemanya, on va jugar una temporada, la 2016-2017. I arriba amb la seva versió més completa des que vesteix de blaugrana gràcies a la feina i la confiança de Xavi, que ha aconseguit el que no van poder fer Valverde, Setién i Koeman. Ousmane Dembé lé ha esperat al cinquè i últim a any del contracte amb el Barç a per centrar-se en el futbol. . No és mai tard, pensen al Barça, que ha reestabler­t ponts per fer un últim intent de renovació. “Jo el veig divertint-se. Si el tenim l’any qu ue ve serem més bon equip”, r reconeix el tècnic egarenc. “Jo ell segrestari­a a Barcelona. És un jugador diferencia­l. És un dels millors del món i aquí és un bon club per estar-t’hi”, elogia Ferran Torres, l’altre extrem titular de l’equip.

Des de la seva presentaci­ó el tècnic l’ha cuidat i li ha fet confiança. Ha jugat 21 dels 26 partits amb l’egarenc, que el va deixar fora de la llista, seguint ordres, per als viatges a San Mamés a la

Copa i a Vitòria. Davant l’Atlètic, l’expulsió d’Alves li va canviar els plans. Però des d’aleshores acumula 11 partits seguits.

Aquesta setmana, dimarts, el francès va anar a entrenar-se el dia lliure. “Per a mi no és cap sorpresa”, intervé Xavi. “Des del novembre està sent exemplar, com s’entrena, la seva actitud i implicació”.

A l’entrenador li agrada jugar amb els dos extrems oberts i, encara que això hagi significat allunyar Dembélé de la porteria, li ha obert un nou món. El futbol de Dembélé flueix una vegada simplifica­t. Encaixa la seva peça a la perfecció perquè per fi sembla que té clara la comesa, que no és cap altre que la de ser a la banda –gairebé sempre la dreta–, encarar el marcador i centrar. El campió del món és extrem de tota la vida, amb qualitat i imaginació, però ara centrat i obedient. I això el fa encara més perillós.

L’equip el busca constantme­nt. Va passar al Bernabeu i contra el Sevilla, perquè és un generador de perill i d’ocasions (39), ja que ha més que duplicat les centrades. Són pràcticame­nt deu per matx quan el curs passat va fer una mitjana de 3,8 serveis. Les seves rosques tenses donen molt resultat també als córners, com el gol d’Araújo al Bernabeu. Aquest curs és la primera vegada des que va aterrar al Camp Nou que arriba a les deu assistènci­es (al Borussia en va fer 21).

Ambidextre total, el lateral no sap per on sortirà en el regateig, la qual cosa el fa més desequilib­rant. En sis de cada deu vegades que encara, supera el rival i s’emporta la pilota.

Però és que a més la seva comprensió del joc és més profunda. Quan va arribar arriscava més en la passada i perdia més pilotes que ara, que té un 84% de passades bones. Dembélé fins i tot es va atrevir a demanar cap als seus companys després de l’1-0 de Pedri contra el Sevilla. Ell. Cap. Podria ser el súmmum però reflecteix l’epifania que ha viscut el francès amb Xavi.

A l’Eintracht estan avisats per partida doble. Coneixien el vell Dembélé i s’enfronten a un nou Ousmane complet a la fi. ●

 ?? Frankfakua .uaa / EvE ?? L’extrem del Barcelona Ousmane Dembélé ahir a Frankfurt
Frankfakua .uaa / EvE L’extrem del Barcelona Ousmane Dembélé ahir a Frankfurt
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain