La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vull parlar de King Richard!

- Sergio Heredia

Primer havia vist el moment, l’instant en què Will Smith bufetejava Chris Rock. (I ja està, no penso parlar més d’aquest afer.) I després vaig veure la pel·lícula: chard.

I d’això he vingut a parlar, de Richard Williams, el pare de Venus i Serena i tres filles més (Yetunde inclosa, morta en un tiroteig a Compton el 2003, quan tenia 31 anys).

No soc qui per valorar l’encert d’un Oscar, però veig Will Smith transvesti­t en Richard Williams i ja no veig Will Smith, sinó King Richard. Vull dir que el bufetejado­r ho broda.

Camina encorbat i amb els braços oberts. Té la mirada tèrbola, els ulls envermelli­ts, com en una conjuntivi­tis permanent. És guàrdia de seguretat en un centre comercial i viu en una modesta casa unifamilia­r en un barri conflictiu. Les cinc filles comparteix­en el dormitori. King Richard també és tossut i té un pla.

El pla –fer de Venus i Serena les millors tennistes del món– sembla que és absurd, però tot sembla que és absurd quan es busca una cosa així: King Richard no només ven l’excel·lència d’una filla. Ven l’excel·lència de dues filles.

La seva tossuderia funciona durant un temps, fins que el porta al caire de l’abisme: no es veu capaç de deixar anar amarres, d’alliberar Venus, que ja és una adolescent amb criteri i talent, i comença a atipar-se del rei.

King Ri

L’anomenen ‘bufetejado­r’, però quan Will Smith es travesteix de Richard Williams, és King Richard

(Quantes vegades hem vist una cosa així? Els progenitor­s de Jennifer Capriati, Andre Agassi, Jelena Dokic, Mary Pierce o Martina Hingis avergonyie­n les seves criatures.)

King Richard és una persona amb sort. No només té un ventall de filles brillants. També té Oracene, la seva esposa.

Oracene és una dona negra i amb caràcter, i no es talla un pèl.

Oracene posa King Richard al seu lloc. Ho fa en una conversa a la cuina de la casa familiar, ja en una altra casa, perquè la família s’ha mudat a Florida, i ara viu en una magnífica finca subvencion­ada per l’acadèmia de Rick Macci. King Richard insisteix:

–Si tenim això, és perquè jo ho he aconseguit per a tota la família.

I Oracene el placa:

–Si hem arribat fins aquí, deixa de forçar les coses o ho perdràs tot, començant per la teva filla.

(...)

He mentit.

He dit que no parlaria més del bufetejado­r Will Smith. Però ara, revisant aquesta escena a la cuina de Florida, m’imagino la celebritat conversant amb la seva esposa real, Jada, a la cuina, parlant de Chris Rock.

Em pregunto:

–Què es deuen haver dit? Com hauran gestionat la seva crisi d’imatge?

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain