La Vanguardia (Català-1ª edició)

IAG apujarà el preu dels bitllets per l’alça del combustibl­e si la guerra s’allarga

Iberia trigarà “un mínim de 18 mesos” a tancar la fusió amb Air Europa

-

El conseller delegat d’IAG, Luis Gallego, va advertir ahir que, si la guerra s’estén, el seu grup d’aerolínies (British Airways, Iberia, Vueling, Aer Lingus i Level) haurà de traslladar l’escalada dels preus del combustibl­e als preus dels bitllets.

Les dades de Bloomberg constaten que el preu del combustibl­e per a avions s’ha disparat un 76% des de començamen­ts d’any, fins a arribar a superar els 40 dòlars, i és el més alt des del 2008. La tendència, segons l’Associació Internacio­nal del Transport Aeri (IATA), és alcista, i es pot complicar per la futura escassetat de combustibl­e i un increment de la demanda.

El cost del combustibl­e suposa entre un 20% i un 30% dels costos per a una aerolínia, segons va explicar ahir Gallego durant la seva intervenci­ó a les jornades Wake up Spain!, organitzad­es per El Español. El directiu va assegurar que IAG pot aguantar sense traslladar aquest cost als clients durant aquest any, perquè té una mitjana de cobertures financeres sobre el cost dels carburants d’un 60%. Però va advertir: “Si la guerra s’estén el 2023 només tenim una cobertura d’un 20%, i això sí que es traslladar­à a cost”.

Des de l’Associació de Línies Aèries, ALA, van explicar ahir a La Vanguardia que la possibilit­at que aquesta pujada de preus sigui generalitz­ada al sector “dependrà molt de les diferents companyies i de com hagin abordat la seva política de cobertures després de la crisi de la covid”.

La cobertura dels preus del combustibl­e és una pràctica habitual a les aerolínies europees, però el 2020 van haver d’assumir el cost financer d’aquestes cobertures quan l’activitat es va parar en sec. Això ha provocat que amb la tornada a l’activitat en moltes s’hi hagi imposat l’ajust de costos i aquestes cobertures hagin estat o més curtes en el temps, o fins i tot inexistent­s. En aquest cas és quan el trasllat a preus serà més acusat.

Als Estats Units, on la pràctica de cobrir el preu del combustibl­e d’aviació està menys generalitz­ada que a Europa, ja hi ha companyies que estan retallant l’oferta de vols per ajustar la demanda i estalviar combustibl­e. De moment això no passa a Europa. En el cas d’IAG, Gallego va explicar que la capacitat de la companyia és gairebé a nivells prepandèmi­a, tant al llarg radi (Atlàntic Nord i Llatinoamè­rica) com al curt (Espanya i Europa). I que l’impacte de la guerra ha estat més baix del que esperaven. “Les reserves per a l’estiu continuen sent forts, com abans de la invasió d’Ucraïna, tot i que a mercats com els Estats Units, quan hi ha una guerra a Europa, no es discrimina i s’entén que afecta tot el continent”, va assegurar.

Les sensacions són similars per a la resta del sector. “Durant la primera setmana de la guerra sí que es va notar la incertesa, però després l’impacte ha estat poc significat­iu i la demanda va tornar a recuperar-se. Ara estem en la tendència de creixement en la que érem abans d’arribar la variant òmicron de la covid el novembre del 2021”, apunten des d’ALA.

En la seva intervenci­ó, Luis Gallego també va fer referència a l’operació de compra d’Air Europa per part d’Iberia. Les negociacio­ns han tornat a encarrilar­se després del préstec de 100 milions que IAG va concedir el març a Air Europa, convertibl­es en un 20% del capital. “L’objectiu és fer-nos amb un 100% d’Air Europa, però no és una operació fàcil”, va reconèixer. Ara Iberia està pendent de la negociació amb l’Estat sobre les condicions dels ajuts rebuts per Air Europa, i després vindrà el procés amb les autoritats de Competènci­a. “En total, un mínim de 18 mesos”, va apuntar Gallego. El directiu va tornar a insistir que, tot i les dificultat­s, Iberia continua disposada a fer tot el possible per consolidar l’eix aeri de Madrid. “Les coses difícils són difícils perquè són bones”, va assegurar. ●

Gallego: “Les reserves per a l’estiu continuen sent tan fortes com abans de la guerra”

Iberia continua apostant per l’eix aeri de Madrid i confia a aconseguir un 100% d’Air Europa

 ?? VALERIA MONGELLI / BLOOMBERG L.P. LIMITED PARTNERSHI­P ?? Luis Gallego, conseller delegat del grup IAG
VALERIA MONGELLI / BLOOMBERG L.P. LIMITED PARTNERSHI­P Luis Gallego, conseller delegat del grup IAG

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain