La Vanguardia (Català-1ª edició)

ACS prepara una oferta per comprar l’empresa italiana Atlantia

La companyia controlada pels Benetton té un valor borsari de 15.600 milions

-

ACS prepara una oferta per adquirir la concession­ària italiana Atlantia, de què és sòcia a l’espanyola Abertis. “Podem confirmar que ACS té un acord exclusiu amb dos dels grans fons internacio­nals d’inversió (GIP i Brookfield) en què ACS acabaria comprant la majoria del negoci de concession­s d’autopistes, però encara no ha pres una decisió en aquest sentit”, va comunicar el grup presidit per Florentino Pérez a la CNMV. Atlantia té un valor borsari de 15.680 milions.

La comunicaci­ó es va fer després que l’agència Bloomberg avancés l’operació afirmant fins i tot que ACS ja hauria contractat assessors per a l’operació. Després de transcendi­r la informació, les accions d’Atlantia es van arribar a disparar un 9%, malgrat que van acabar tancant amb una alça d’un 2,45%. Per la seva part, els títols d’ACS van baixar un 3,8%.

Qualsevol oferta per Atlantia necessita el suport d’Edizione, el hòlding de la família Benetton, que controla un 33% d’Atlantia.

ACS, que té una capitalitz­ació borsària de 7.200 milions d’euros, ha estat soci d’Atlantia a Abertis des de l’adquisició conjunta de la companyia per part dels dos grups el 2017. A més d’autopistes, Atlantia també opera aeroports a Roma i el sud de França.

A través d’ACS, Pérez va intentar anteriorme­nt una oferta per Autostrade per l’Italia, filial d’autopistes d’Atlantia, però no va aconseguir el suport del Govern italià per tirar endavant amb una oferta vinculant.

Atlantia finalment va vendre Autostrade –principal motiu d’una disputa amb el Govern després de l’ensorramen­t d’un pont en què van morir 43 persones el 2018– a l’entitat creditícia estatal italiana CDP i altres inversors. Alessandro Benetton va ser nomenat president d’Edizione aquest any, cosa que va reforçar el control de la família sobre les seves inversions, entre les quals Atlantia. Edizione va dir llavors que considerav­a estratègic­a la seva inversió a Atlantia.

Amb aquesta adquisició, ACS es convertiri­a en el primer grup d’infraestru­ctures del món, malgrat que també hauria d’assumir un deute de gairebé 50.000 milions. El hòlding dels Benetton va augmentar fa poc el seu control sobre Atlantia fins al 33% després d’obtenir 8.000 milions amb la venda d’Autostrade.

Si es confirmés, seria una de les operacions empresaria­ls més importants d’aquest any que ACS abordaria acompanyad­a dels fons GIP i Brookfield. Els inversors continuen invertint diners en infraestru­ctures, atrets pels retorns estables i recurrents que aquests actius poden generar. N’és una mostra el fet que Global Infrastruc­ture Partners està en converses per constituir el fons de capital més gran del món dedicat al sector, mentre que Blackstone va reobrir l’any passat un fons d’infraestru­ctura amb nous fons. ●

 ?? DAVID FERNÁNDEZ / EFE ?? Florentino Pérez
DAVID FERNÁNDEZ / EFE Florentino Pérez

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain