La Vanguardia (Català-1ª edició)

Yellen avisa de l’impacte de la guerra a l’economia global

Un informe prediu recessió als EUA per a l’any vinent

-

Si l’economia és global, l’impacte de la guerra també ho és. Janet Yellen, secretària del Tresor dels Estats Units, va llançar ahir una forta advertènci­a que l’atac bèl·lic de Rússia tindrà “enormes conseqüènc­ies a Ucraïna i més enllà”.

“Els efectes secundaris d’aquesta crisi augmenten les vulnerabil­itats econòmique­s a molts països, que enfronten més càrregues de deute i opcions polítiques limitades a mesura que es recuperen de la pandèmia”, va remarcar a la seva compareixe­nça al consell financer de la Cambra Baixa del Congrés.

El seu dictamen va coincidir amb un altre avís, un que apunta directamen­t als Estats Units. El Deutsche Bank és el primer que vaticina que l’economia del país entrarà en recessió l’any vinent a causa del creixement de la inflació a un ritme que no s’havia vist en dècades.

“No veiem un aterratge suau”, va assenyalar en un document en relació amb la pujada dels tipus d’interès que la Reserva Federal (Fed) va adoptar el març passat i preveu altres diverses pujades al llarg d’aquest 2022. El Deutsche Bank considera que aquesta política dispararà encara més l’encariment dels preus. “Una política monetària més agressiva empenyerà l’economia al terreny de la recessió”, va indicar. Prediu especialme­nt una recessió suau, amb un índex d’atur que pujarà a un 5% el 2024, tot i que remarca que existeix “una considerab­le incertesa” per les circumstàn­cies que envolten l’economia.

En aquest context, va aconsellar a la Fed desacceler­ar l’economia per combatre la crisi de preus. “L’estabilita­t només es pot aconseguir amb una política monetària restrictiv­a que afecti la demanda”, va afegir.

Yellen no va parlar de recessió o d’inflació, però va recalcar la necessitat de garantir l’oferta per a la seguretat alimentàri­a i energètica, així com la sustentabi­litat global del deute. Això va incloure el requerimen­t que el Congrés proveeixi suport al Fons Monetari Internacio­nal (FMI) i al Banc Mundial (BM) amb l’objectiu que garanteixi­n fons humanitari­s per finançar en l’actual situació els països més pobres i vulnerable­s.

La secretària del Tresor va insistir en les sancions a Moscou i va assegurar que Rússia ha de ser exclosa del G-20. Yellen va indicar que ha informat les autoritats d’Indonèsia, que acollirà la reunió de l’estiu, que els Estats Units no hi participar­an si els russos assisteixe­n a aquesta cita dels 20 països més rics.

També va afirmar que el Govern dels Estats Units denunciarà la invasió russa d’Ucraïna a l’assemblea anual de primavera que l’FMI i el BM celebraran aquest mes per aïllar Rússia del sistema financer.

Expulsar aquest país d’aquestes dues institucio­ns ha estat una idea estudiada en diferents àmbits des que va començar la invasió. La directora gerent del Fons, Kristalina Georgieva, va explicar el mes passat que això no és possible. L’única via que consideren els estatuts de l’FMI, va aclarir Georgieva, és la violació de les seves obligacion­s financeres, una cosa que els russos no han fet fins ara.

Si encara no s’ha arribat a això amb la imposició de sancions, Yellen ho va atribuir a les excepcions que permeten a Rússia continuar venent energia. ●

Washington vol aïllar Moscou al sistema financer i Yellen diu que no aniran al G-20 si hi és Rússia

 ?? SAUL LOEB / AFP ?? La secretària del Tresor dels Estats Units, Janet Yellen, ahir durant la seva intervenci­ó
SAUL LOEB / AFP La secretària del Tresor dels Estats Units, Janet Yellen, ahir durant la seva intervenci­ó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain