La Vanguardia (Català-1ª edició)

Olatz Rodríguez,

Exgimnasta de l’equip espanyol, testimoni sobre l’anorèxia

-

menjar va acabar controlant la meva vida.

Li va costar de demanar ajuda?

Era conscient però no sabia com fer-ho ni si m’entendrien, i esperes i esperes.

Com se la podia ajudar?

És difícil. Hi ha un perfil d’autoexigèn­cia, perfeccion­isme, en gran part el que cal és comprensió.

Com va ser l’ingrés?

Compartia habitació amb una dona malalta de càncer que va morir al meu costat. Molta pena. A partir d’allà vaig començar a veure la mort d’una altra manera, com una part més de la vida. Si no existís la mort, viure no tindria sentit, ho posposaríe­m tot encara més.

Ha après alguna cosa de la seva malaltia?

Que som molt afortunats de tenir salut pública, i a apreciar la llibertat de no dependre d’un tractament.

S’estima més?

Sí, quan alguna cosa no m’agrada en fujo. Fa quatre anys que em tracto Els metges (i jo, per sentir-me més protegida de mi mateixa) em volien ingressar en un centre psiquiàtri­c, però els meus pares em volien a casa.

Va explicar la seva anorèxia a la xarxa.

Vaig pensar que explicar la meva experiènci­a podia servir d’ajuda, i he mantingut contacte amb noies anorèxique­s molt joves que no l’hi havien dit a ningú.

Això és una gran responsabi­litat.

Els demanava que ho diguessin a la família encara que nosaltres continuéss­im en contacte. Estaven agraïdes de poder parlar amb algú que passava pel mateix.

Com es viu mentalment el procés?

Amb desesperac­ió. Aquestes noies no s’agraden, la majoria pateixen una percepció errònia de la seva imatge, però són molt valentes. Jo vaig decidir donar veu al tema quan estava estabilitz­ada, però elles ho explicaven en plena confusió.

Ha conegut nois anorèctics?

Sí, un parell, i per a ells és dur perquè està considerad­a una malaltia de noies.

Seqüeles?

La retirada de la menstruaci­ó que encara no tinc, desajust hormonal absolut, migranyes; i estic diagnostic­ada amb depressió, però crec que això sempre hi ha estat.

On és la seva incomodita­t?

No m’agrada com està estructura­t el món, tot gira al voltant de l’economia, tot és molt superficia­l i pragmàtic. N’hi ha prou amb mirar la tele: passen de la guerra d’Ucraïna a un anunci de perfum, dissonànci­es que em fan sentir que no vull ser un ésser humà: no fem cap altra cosa que destrossar la Terra.

Estudia Medicina; ajudar és el seu fort?

Intentar-ho; si no, què faig aquí?... contaminar més, consumir més?

Tinc 18 anys. Vaig néixer a Santa Cruz de Tenerife i estudio Medicina a Madrid. Políticame­nt em preocupa la salut del planeta, l’ecologia, i la salut mental humana, no som conscients que cada trastorn mental és únic i diferent. La meva espiritual­itat és la justícia poètica i la naturalesa

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain