La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Si no et sents capaç de res, poder controlar el pes és un triomf ”

-

Com va començar tot? Per voler cuidar-me i menjar més sa. Això la va portar a l’anorèxia? Sí, però al darrere hi havia un sentiment més profund de voler controlar almenys un aspecte de la meva vida a causa de no saber gestionar les meves emocions.

Ha recorregut un llarg camí cap a la comprensió, veig.

Solem quedar-nos a la superfície, però cal bussejar per guarir-se. En el meu cas l’anorèxia no consistia a voler encaixar en un estereotip, sinó en la necessitat d’evadir-me de sentiments que no era capaç d’acceptar, una cosa que moltes persones pateixen.

Se sentia insegura?

No comprenia el meu entorn, i encara avui no aconseguei­xo encaixar en grups de la meva edat, però ja ho he acceptat.

A mi m’agrada la gent diferent.

A mi ara també, però quan tens 12 o 13 anys anheles pertànyer a un grup. Als 15 era gimnasta profession­al i vaig participar en un campionat europeu, estava arribant a un nivell per al qual no estava preparada psicològic­ament. M’agradava entrenar-me però no suportava competir, era una contradicc­ió, jo no em comprenc a mi mateixa.

Això requereix una vida com a mínim.

Als 13 anys em vaig començar a aprimar. Al gimnàs ens pesaven cada dia, totes érem presents a l’hora de comprovar que ningú no hagués pujat de pes.

Era el seu problema?

No, però vaig interiorit­zar que aprimar-se era bo; engreixar-se, dolent. Les grans gimnastes estan molt primes, avui sé que moltes batallen amb TCA. Quan no et sents capaç de res, poder controlar el pes és un triomf, produeix satisfacci­ó encara que ningú no t’ho exigeixi.

Va ser una cosa gradual?

Em feia el meu propi menú partint d’un càlcul de calories: talls de gall dindi, formatge fresc, iogurt vegetal, verdura i mitja peça de fruita. Al cap de poc temps no em van deixar continuar entrenant-me i quan ja no podia ni caminar em van ingressar, i ho agraeixo.

Vostè s’adonava de la seva situació?

Sí, percebia que el meu sentiment de culpabilit­at no era normal, per què no podia menjar-me un sandvitx? Em sentia empresonad­a, vaig començar controlant el menjar i el

 ?? MANÉ ESPINOSA ??
MANÉ ESPINOSA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain