La Vanguardia (Català-1ª edició)

La via verda s’encareix

- Jordi Juan Director

La cursa per salvar el planeta de l’escalfamen­t global va començar tard i malament. El compromís adquirit en l’Acord de París el 2015 per arribar a emissions zero de carboni el 2050 ja era difícil de complir, però les conseqüènc­ies de la pandèmia global de covid i ara les repercussi­ons de la guerra a Ucraïna ho fan tot molt més difícil. La insegureta­t energètica que ha provocat l’encariment de gas i petroli està causant una desacceler­ació de la transició ecològica o el que és el mateix: el món ressuscita l’ús del carbó i frena els projectes d’energia verda.

Sobre el paper, els acords de París, reafirmats a Glasgow l’any passat, fixaven un procés de lenta substituci­ó dels vells combustibl­es fòssils per les noves energies renovables. No es va calcular bé l’impacte econòmic que aquesta transició ecològica podria portar per un increment de preus de les energies no renovables, com ha acabat passant. I el que ja estava fora de qualsevol considerac­ió és que Europa hauria de reinventar el seu subministr­ament energètic per la seva dependènci­a excessiva de Rússia. Quan Vladímir Putin envaeix Ucraïna, Occident reacciona amb sancions econòmique­s i amb la intenció de trencar els vincles comercials amb Rússia, però vet aquí que alguns països, especialme­nt Alemanya, es paralitzen sense el gas rus. En una situació tan crítica, tornar a cremar carbó apareix com a opció. I s’imposa la política erràtica que l’escalfamen­t global pot esperar.

No és estrany que en aquest context d’emergència energètica els agafin ara a tots les urgències. Espanya és un dels països europeus que havia fet els deures prèviament en matèria renovable, però encara no prou per complir amb París. El pla que el Govern central ultima per crear parcs eòlics marins, com explica avui Antonio Cerrillo a La Vanguardia, és una bona aposta en la línia de guanyar terreny en les renovables. Alguna cosa s’hi ha de fer. Hi ha incongruèn­cies com que Europa ha prohibit el fracking, però acaba important dels Estats

Units gas natural liquat (GNL) obtingut per aquest sistema. Està clar que la transició ecològica serà encara molt més costosa del previst, però no hi ha cap alternativ­a.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain