La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un míssil “pels nens”

Cinquanta civils morts a l’atapeïda estació de tren de Kramatorsk

- JOAQUÍN LUNA

Un míssil Totxka-1 amb la inscripció “pels nens”, en rus, va caure ahir a dos quarts d’onze a l’estació de tren de Kramatorsk, regió del Donbass, la primera estació atacada en tot el conflicte. Quatre mil persones omplien la instal·lació, de les quals 50 van perdre la vida (38 in situ), entre elles 5 nens.

El “pels nens” es pot atribuir a suposades morts de nens al Donbass en mans dels ucraïnesos. Els greuges s’acumulen.

El Kremlin al·lega que el seu exèrcit no disposa d’aquesta mena de míssils, per bé que hi ha precedents i contra objectius ucraïnesos. “No hi havia missions per avui”, va adduir un portaveu rus.

El míssil té fama de no ser dels més precisos, segons diferents experts. Segons el governador militar ucraïnès del Donbass, el míssil contenia, a més, bombes de raïm, que explicarie­n els centenars de ferits.

Les estacions de tren són el símbol de l’espectacul­ar migració ucraïnesa, la més gran a Europa des de la Segona Guerra Mundial i en tan sols 44 dies. Són 4,3 milions els que han sortit d’Ucraïna i 6,5 milions els desplaçats, la gran majoria per tren. Sense la xarxa ferroviàri­a, la crisi humanitàri­a s’hauria agreujat fins a extrems inimaginab­les.

L’atac sembla un altre avís a navegants del Kremlin, que eleva un esglaó la seva aposta si se’n confirma l’autoria: tot el que semblava que ens atreviríem a fer, ho fem.

“Els inhumans russos no abandonen els seus mètodes. Com que no tenen la força i el valor d’enfrontar-se a nosaltres al camp de batalla, exterminen cínicament la població civil. És un diable sense límits. I si no és castigat, no s’aturarà mai”, va afirmar el president Zelenski després d’assabentar-se dels fets.

Pel governador militar del

Donbass, Pavló Kirilenko, “denegar l’autoria de l’atac és una altra evidència de l’extrem cinisme. Són molt cínics”.

La matança de l’estació de Kramatorsk confirma que el focus de la guerra es desplaça a la regió del Donbass, on es dirigeixen les tropes russes després d’abandonar completame­nt la regió de Kíiv a través de Bielorrúss­ia.

En previsió del que s’acostava, dimecres el govern d’Ucraïna va fer una crida per apressar la població del Donbass a abandonar la zona, “ara que poden, ja que després podria ser massa tard”, segons la vice primera ministra ucraïnesa, Irina Veresxuk. L’apel·lació va coincidir amb l’impacte emocional de les morts i maltractam­ent de civils a Butxa i altres ciutats ocupades, una invitació a no confiar en la bondat de l’invasor. Els russos no han repartit xocolatine­s entre els nens ucraïnesos...

L’alerta del Govern ucraïnès va doblar el ritme de les evacuacion­s a Kramatorsk, segons el governador de la regió. Per això l’estació era tan plena, majoritàri­ament de gent gran, dones i nens, segons diversos testimonis.

L’explosió va provocar escenes horripilan­ts, amb cadàvers dispersos, molts ferits demanant auxili, desconcert, i la tràgica paradoxa que els que mira

La inscripció “pels nens” s’interpreta com la revenja per episodis anteriors al Donbass

“Els inhumans russos no canvien, són un diable sense límit que no s’aturarà pas si no és castigat”, diu Zelenski

ven d’allunyar-se de la guerra hi van caure de cap.

“Absolutame­nt horrorós. L’explosió es va sentir per tota la ciutat, i vam anar ràpidament a l’estació, perquè allà hi teníem un equip. Ferits per tot arreu, ambulàncie­s i bombers, que no van trigar gens a arribar. L’explosió va provocar destrosses més enllà de l’estació”, va afirmar a la BBC Mike Mook, el responsabl­e a Kramatorsk del dispositiu de l’oenagé World Centre Kitchen, fundada per José Ramón Andrés, que distribuïa menjar a l’estació, com en tantes altres del país.

La ciutat de Kramatorsk ja va ser ocupada per les tropes russes durant deu setmanes de l’estiu del 2014 en la guerra del Donbass, per bé que va ser recapturad­a per l’exèrcit ucraïnès.

Ara l’efecte podria ser irreversib­le i balcànic: adeu a qualsevol possibilit­at de convivènci­a. Adeu tolerància. El guanyador s’ho emporta tot; el perdedor, maleta i camí, sense opció tornar. ●

 ?? JENISTGY OF DEFENCE OF   G INE   GE TEGS ?? Un vagó a l’estació de Kramatorsk ahir després de l’impacte del míssil; cinc dels morts són nens
JENISTGY OF DEFENCE OF G INE GE TEGS Un vagó a l’estació de Kramatorsk ahir després de l’impacte del míssil; cinc dels morts són nens
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain