La Vanguardia (Català-1ª edició)

Von der Leyen promet a Kíiv agilitar el procés d’adhesió d’Ucraïna a la UE

“No serà, com sempre, qüestió d’anys sinó de setmanes”, assenyala la presidenta

- JOAQUÍN LUNA

“No serà, com sempre, qüestió d’anys sinó de setmanes”, es va comprometr­e ahir a la nit a Kíiv la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, davant el líder d’Ucraïna, Volodímir Zelenski. No es tracta de l’adhesió sinó del procés previ, sovint confús, accelerat en aquest cas com a premi a la defensa heroica dels valors europeus de la resistènci­a d’Ucraïna davant la invasió russa.

La presència a Kíiv, amb visita a Butxa prèvia, de la presidenta de la Comissió Europea i del cap de la diplomàcia comunitàri­a, Josep Borrell, no podia limitar-se a un gest simbòlic, de què tant es queixa el Govern d’Ucraïna. Kíiv exigeix a Occident dues coses –més sancions a Rússia i més armes– però en desitja una tercera: integrar-se a la UE, aparcada per força la voluntat d’ingressar a l’Aliança Atlàntica (com Àustria o Finlàndia).

Von der Leyen és la màxima autoritat internacio­nal que viatja a Kíiv des de l’inici de la guerra. Ho va fer per via fèrria, un altre flashback que evoca els dies convulsos de la Segona Guerra Mundial. Casualitat o no, Rússia va castigar ahir, per primera vegada, una estació de tren d’Ucraïna. El primer ministre eslovac, Eduard Heger, també va formar part ahir de la comitiva de Von der Leyen i Borrell. Avui arriba també a Kíiv el canceller d’Àustria, cosa que anticipa més visites.

Volodímir Zelenski creix en estatura i reconeixem­ent internacio­nal a mesura que transcorre la guerra. És l’europeu de l’any i així ho reflecteix el tracte que rep. La presidenta de la Comissió li va estendre amb summa cordialita­t el qüestionar­i per iniciar el procés d’adhesió, un text que compromet l’estat sol·licitador a complir els valors de la UE, garantir el sistema democràtic nacional i observar l’economia de mercat. “Aquí comença el teu camí cap a la UE”, va dir. Zelenski es va comprometr­e a tornar-lo d’aquí una setmana, moment en què començarà l’avaluació de la Comissió Europea. En temps ordinaris, la resposta i les correspone­nts negociacio­ns triguen mesos i encara anys, però en aquest cas seran setmanes.

Quan se li va demanar per la singularit­at que, quan el procedimen­t sigui completat per la Comissió, el probable és que Ucraïna continuï en guerra, l’exministra de Defensa alemanya es va mostrar “profundame­nt convençuda que Ucraïna guanyarà aquesta guerra, guanyarà la democràcia i la llibertat”.

El president Zelenski va sol·licitar iniciar el procés el 28 de febrer, tan sols quatre dies després de l’inici de la guerra. Els caps d’Estat europeus van premiar el seu lideratge a la cimera de Versalles del 10 i l’11 de març, agilitant així els procedimen­ts tot i que sense cap compromís sobre un desenllaç positiu.

Venint de Butxa, símbol del sacrifici humà d’Ucraïna en defensa de la seva independèn­cia i europeisme, es comprenen millor aquests gestos de la presidenta de la Comissió i la forma d’aplanar uns tràmits que si s’observessi­n, ara com ara, podrien ser contraprod­uents per al prestigi de la UE i les seves institucio­ns. Respecte a la decisió que prengui el Consell sobre la candidatur­a d’Ucraïna, Von der Leyen va assegurar que “no importa el resultat d’això, sempre donarem suport a Ucraïna”.

La presidenta de la Comissió Europea va dir a Butxa que veia “la humanitat a trossos”

No hi ha terminis estipulats i la verificaci­ó sol comportar les visites dels alts funcionari­s. Mai abans un país en guerra no havia iniciat el procés d’adhesió. Tot és excepciona­l, començant per aquesta contesa. La decisió final la prenen els 27 de manera unànime. N’hi ha prou amb un vot advers per tombar la incorporac­ió...

La visita de Von der Leyen i Borrell va començar a Butxa, a 37 quilòmetre­s de la capital. Allà van poder imbuir-se de l’atmosfera mortuòria del que era una ciutat tranquil·la, residencia­l i boscosa. Van visitar l’exterior de l’església on s’amunteguen les restes de centenars de civils que esperen certs tràmits forenses, imprescind­ibles al seu torn per demostrar davant el tribunal internacio­nal correspone­nt que Vladímir Putin ha comès crims de guerra, ara com ara una cosa llunyana. Impression­ada per la fossa comuna al costat de l’església, en una tarda desagradab­le i plujosa, Ursula von der Leyen va dir que veia“la humanitat a trossos. El món sencer està de dol pel que ha passat a Butxa”. ●

 ?? SEènEc AescNAKY / AFs ?? La presidenta de la Comissió Europea, Von der Leyen, i el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, davant la fossa de Butxa
SEènEc AescNAKY / AFs La presidenta de la Comissió Europea, Von der Leyen, i el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, davant la fossa de Butxa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain